Птичи семейства

Какво прави Андския кондор (Vultur gryphus) великолепен?

Pin
Send
Share
Send
Send


Както подсказва името му, Андският кондор, научно наименование Лешояд грифус живее на повечето места в планинския хребет Андите в района на тихоокеанското крайбрежие в западна Южна Америка. Може да се намери навсякъде от Колумбия и северозападна Венецуела до Огнена земя на юг.

Този масивен чистач може да се види в Андите или в южната част на веригата, на високи планински хребети и върхове по крайбрежието. Често припокрива отворени пасищни зони, докато търси храна.

Те какво правят

Андските кондори, с най-дългия размах на крилата на всеки рапър, са направени да растат и го правят без усилие, позволявайки им да летят за дълги периоди от време, без да харчат твърде много енергия. Те понякога се нуждаят от крила; През останалото време те се носят във въздуха.

Когато видите летящ апартамент, забележете, че върховете на крилата му сочат. Помага по-високо чрез намаляване на съпротивлението или вятъра. Хората, които проектират самолети, са използвали същата тази функция на някои крила на самолета.

Възрастните андски кондори са неволни с големите си черни тела, бели стволове на врата и без пера. Тийнейджърите са сиво-кафяви и нямат бяла шия. От всички еноти от Новия свят, Andean Condor е единственият предаващ се по полов път човек, което означава, че има видима разлика в размера и физическите характеристики между мъжете и жените.

Мъжете са по-възрастни от съпругите и имат капак на главата, което при момичетата липсва. Мъжките кондори се раждат с този капак и всеки е уникален. Биолозите снимат мъжки кондори и се научават да идентифицират индивиди по вида на жертвите на устните и лицето им. Очите на мъжете са жълти, докато на жените очите са червени.

През нощта Андските кондори спят заедно. Те се намират в относително голям брой в недостижими скали и скалисти издатини. Тези области са издигнати, за да предпазят земята от хищници.

Ако някога сте имали късмета да видите кондерите на Андите, може да забележите, че те често разперват криле, за да съвпаднат с крилата си, и много от техните птици, дори сухожилия, подобни на човешки, се наслаждават на топлото слънце, което се чувства на гърба им.

Кондорите разперват криле, за да достигнат до перата си колкото се може повече слънчева светлина. Те стоят на слънце, за да се стоплят и да поддържат стадата си здрави.

Подобно на Калифорнийски Кондор, Андският Кондор от време на време удря краката си! Учените вярват, че калифорнийските кондори правят това, за да им помогнат да останат хладни в топло време. Температурите са много по-ниски в Андите, така че учените вярват, че някои от свойствата на пикочната киселина помагат краката им да са чисти, за да могат краката им да бъдат стерилни.

Защо се нуждаят от нашата помощ

Андийският кондор намалява значително, особено в северната част на ареала му. Те са застрашени в Колумбия, Венецуела и Еквадор и са уязвими за много други райони на Южна Америка. Подобно на много видове рапъри, тези птици са отстреляни и отровени или умират от някои променени пейзажи и липса на достатъчно храна.

В един от случаите андийски кондор е намерен в колониите на перуански морски птици, но там те се замесват в спор с работниците носорози. Работата на работника носорог е да събира морски таралежи за употреба като тор.

Работниците на гуано искаха да спрат кондорите да хранят гнездящата птица в гнездото, за да могат тези млади птици да растат по-големи и да създават повече гуано за своята колекция. Ето защо Анде Кондор беше убит в някои от крайбрежните райони на региона.

В някои страни хората държат кондори за поведението си. Често Андският кондор умира много бавно. При ритуал кондорът е завързан зад бик. В другата птицата е вързана за рамка и удря върха, докато умре. Много хора в тези страни протестират срещу тези дейности и се опитват да ги спрат.

Какво ядат

Андският кондор, подобно на останалите вълци, се яде предимно мърша, което означава, че ядат вече мъртви животни. Въпреки това, някои хора, които живеят в местообитания на кондор, казват, че тези големи птици понякога приемат новородени животни, като крави и кози.

Андските кондори, използвайки острото си зрение, за да ловят храна, летят надалеч, за да намерят плячка. Те също са привлечени от големи събирания на други изнасилвачи или сексуални нарушители, тъй като това обикновено означава банкет някъде наблизо.

Андските кондори обикновено се хранят с голям мърша, като елени, крави, овце и други подобни, въпреки че когато ги намерят, ще ядат по-малки животни.

Обикновено множество кондори са сглобени в едно тяло. Когато телата се отглеждат, те се хранят главно с меки части на тялото и вътрешностите, което всъщност означава, че поради големия си размер, Anian Condors е труп, доминиращ над всички други птичи чистачи.

Като екипаж за почистване на природата, хората, които ядат кондор и друг мърша, често ядат животни в мъртви и гниещи животни, които са вредни за хората и околната среда. Те ни помагат да бъдем в безопасност и околната среда чиста!

Кондорите също обичат да бъдат чисти. Всъщност е важно всички птици да имат чисти и спретнати пера, но никога не сте виждали птица с четка за коса, нали? Вместо това те използват стадата си за почистване или подрязване на стадата си.

Както всички лешояди, кондорът има много малко пера на главата си. Когато се хранят, понякога се насочват към дълбините на кухина от изгнили, миризливи трупове. Ако частиците в това месо навлизат дълбоко в перата си, те могат да отгледат бактерии или микроби. Наклонена глава помага да се поддържат сухожилията чисти.

Гнездо, яйца и млади

По време на сезона на ухажване мъжете работят усилено, за да съблазнят жена си. Той се лута наоколо с разперени крила, издавайки всякакви необичайни и интересни звуци.

Когато настъпи моментът, женската снася лъскаво бяло яйце. Андските кондори не си изграждат собствено гнездо. Вместо това те снасят яйца върху естествена кухина от каменни купчини или върху субстрат в пещера на върха на скала.

За развитието на ембриона вътре в яйцето е необходимо дълго време. Съпругата трябва да се излюпи за около два месеца - яйцата й трябва да се излюпят за няколко дни по-дълго от херпесната жлъчка. След излюпването яйцата растат по-бързо. Родителите трябва да работят усилено, за да донесат достатъчно храна, така че тя да се превърне в здрава птица. Кондорите не могат да носят храна на крака като повечето ловни птици. Вместо това възрастните съхраняват храна за своите бебета в техните култури, специална торбичка в гърлото им, където храната седи, преди да пътува до стомаха, за да я усвои. Когато възрастният пристигне у дома, тази храна редовно се хвърля или хвърля, което младата коза яде щастливо.

Пилетата остават в гнездото 6-10 месеца, докато са готови за гнездене. Още няколко месеца ще бъде с родителите й, за да се научи как сама да намира храна и да оцелява. Когато е тийнейджър или млад, Кондор е кафяв. Кондорите стават възрастни до 6-годишна възраст. Двойка възрастен обикновено произвежда само една бастун всяка година. Този бавен процент на плодовитост прави възстановяването на видовете предизвикателно.

Факти за Андския кондор

1. Най-големият хищник в света

Андският кондор, който има крила до 3 метра (10 фута), се счита за най-голямата летяща птица в света. Възрастните, които са напълно израснали, могат да достигнат цели 15 кг (33 фунта) и да стоят зашеметяващите 1,2 м височина. Това ослепително създание е най-големият хищник в света.

2. Не най-добрият флаер

Дори и с впечатляващия си размах на крилата, Андските кондори понякога трудно се разхождат в полета поради голямото тегло.

Това е така, защото тази птица предпочита въздушните зони, където може да се движи свободно във въздушни течения. С помощта на Mandy Nature, Andean Condors може да надмине 5500 метра!

3. Имайте много отличителен външен вид

Андските кондори имат много меки на вид, кадифено черни пера, които покриват телата им и имат характерни бели самолетни пера, за да достигнат до пръста, когато са във въздуха.

И двата пола имат емблематични лепкави глави, но мъжете са много по-големи от съпругите, бледожълти и с впечатляващо бяло грубо в основата на вратовете си. Жените, от друга страна, нямат резки и имат червени очи.

4. Останете на изненадващо място

Противно на името си, кондите на Андите не живеят само в района на Андите в Южна Америка. Тези птици се срещат в крайбрежните райони, морския бриз и дори в някои пустини, където се възползват от термалните течения на вятъра.

Аржентина и южната част на Чили имат най-много андорски кондори, но броят им намалява в Колумбия, Еквадор и Венецуела, като наблюденията на птици в региона стават все по-редки.

5. Има необичайни техники за родителство

Андските кондори дават само по едно яйце на всеки две години, а инкубационният период е дълъг 54-58 дни. На всичкото отгоре повечето андски кондори не създават сигурно, защитно гнездо за яйцата си, а просто го поставят на празна скала.

Поради това са необходими и двамата родители, за да насърчават и отглеждат пиленце заедно, като им дават възможно най-много грижи и внимание. Бебешките кондори обикновено напускат вторите си родители и отнемат 6-8 години, за да достигнат пълнолетие.

6. Направете страхотен екипаж за почистване

Тъй като Andean Condor е лешояд, можете да предположите, че по-голямата част от неговата диета ще бъде Carrion (мъртво, разлагащо се месо). Поради това тези птици изпълняват много важна екологична функция, вид естествен екипаж за почистване.

Андийският кондор обича по-големи животни и така по крайбрежната линия те ще полират всички миризливи тюлени, риби или китове, измити по крайбрежието.

7. Живейте по-дълго, отколкото си мислите

Продължителността на живота на Andean Condor е 50 години. Известно е обаче, че някои живеят до 75 години в плен, но само тази възраст надминава братовчеда им от Новия свят, Калифорния Кондор, който има продължителност на живота 60০ години.

8. Пред изчезването

Андийският кондор трябва да е имал проблеми с постепенния спад в северната част на местообитанието си. Тази великолепна птица е включена в Червения списък на застрашените видове на IUCN през 1973 г. и има опасност да изчезне напълно в близко бъдеще.

Основната причина за тази смърт е жертвата на мъж, който погрешно вярва, че сухожилието заплашва добитъка им. Други фактори включват изчерпване на местообитанията и отравяне с пестициди в хранителната верига. Въпреки това не е обречено и разочароващо тези красиви животни да се стремят да възстановят много зоопаркове, Андският Кондор най-накрая започна да се завръща.

Гледай видеото: El Condor - KONDOR (Юни 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send