Птичи семейства

Източна (европейска) черна врана

Pin
Send
Share
Send
Send


Латинско име:Corvus corone
Откъсване:Passerine
Семейство:Корвидс
Освен това:Европейско описание на видовете

Две много сходни форми, очевидно, на видово ниво, много близки до сивия гарван и образуващи заедно с него един надвидов комплекс. Птиците от тези две форми се различават само по размер: европейските черни гарвани са средно по-малки (дължина на крилото 305–339, средно 325 мм), източните са по-големи (дължина на крилата 329–370, средно 352 мм). Дължина на тялото 44–51 см, тегло 500–750 g.

Те се различават от врана с качулка в напълно черен цвят. Те се различават от топа по единично гнездене, по-плътна конституция, по-висок черен клюн, от гарвана по-малък размер, заоблена опашка, по-малко мощен клюн и глава. Опашката е заоблена. Мъжете и жените не се различават. Оперението е черно с виолетово-син или зеленикаво-син метален блясък, особено на гърба и крилата, основите на малки контурни пера са по-леки. Клюнът и краката са черни. Младите птици са подобни на възрастните, различават се в матово черно оперение без блясък.

Глас - дрезгав "кар-кар". По време на сезона на чифтосване той може да издаде пръсващи звуци.

Европейската черна врана обитава Западна Европа (Англия, Франция, Испания, част от Германия и Северна Италия). Източната черна врана е често срещана в Азия от Аралско море, Об и Енисей до Тихия океан. В основната част от ареала има обичайни заседнали и номадски видове; на север те са частично мигриращи.В европейска Русия те се срещат само като скитнически видове на полуостров Кола (C. (корона) корона), в Урал и в Урал (C. (corone) orientalis). Извън нашия регион те хибридизират с качулатата врана.

Те държат един по един, по двойки и ята. Обитаван от различни видове гори, речни долини, културен пейзаж. Източно черните гарвани са по-малко склонни да гнездят в човешкото жилище, отколкото гарваните с качулки. Половата зрялост настъпва на възраст от две години. Гнездото е изградено главно върху високи дървета, от време на време на храсти и скали. Съединителят съдържа 4–6 синкаво-зеленикави яйца с кафяви петънца. Женската се инкубира в продължение на 17–20 дни, мъжката я храни и защитава територията. Пилетата напускат гнездото на възраст около месец, след което птиците се държат на семейства и до есента започват да се обединяват в стада.

Храната е разнообразна (животинска и растителна), променя се в зависимост от сезоните. Те унищожават гнездата на водолюбивите птици.

Източна (европейска) черна врана (Corvus corone)

Pin
Send
Share
Send
Send