Птичи семейства

Хариер Хариер / Цирков худониус

Pin
Send
Share
Send
Send


Блатен хариер - хищна птица, широко разпространена в Евразия. Името му е от общославянски произход. Може да се преведе на съвременен език като разбойник. Синонимни имена: тръстиков хариер, блатен ястреб, блатен хвърчило, миши трева.

Описание и характеристики

На територията на Русия гнездят 5 вида хариери. Най-големият от тях е блатен или тръстиков. Подобно на повечето грабливи птици, той има елегантен, тънък външен вид. Главата е малка. Значителната му част е заета от очите.

За птиците, особено за грабливите птици, зрението е основният сетивен орган. В блатния хариер той е остър, което ви позволява да видите малка мишка или врабче на разстояние около 1 км. Разположението на очите осъзнава бинокулярния характер на зрението. Но ъгълът на бинокулярното възприятие е доста тесен.

Едното око на Marsh Harrier покрива ъгъл от 150 - 170 градуса. Бинокулярното възприемане на обекти е ограничено до сектор от 30 градуса. Тоест, за да види страничните обекти като обемни, птицата трябва да обърне глава.

В допълнение към зрителната острота, блатниците имат характеристика, която е присъща и на повечето месоядни птици. Те ясно различават бързо движещите се обекти. За човек мигането на лампа от 50 херца се слива в непрекъсната светлина. Видението на Марш Хариер възприема отделна светкавица.

Липсата на инерция на зрението помага на пернатия хищник да различи природата на бързо движеща се цел. Когато преследвате плячка с висока скорост, ястреб или хариер, благодарение на това свойство избягвайте сблъсъци с препятствия.

Най-удивителното свойство на очите на блатния хариер и други прелетни птици е способността да виждат магнитното поле на Земята. Естествен навигатор, вграден в очите, насочва птиците по пътя на миграцията.

Ушите са разположени близо до очите на блатния хариер. Естествено, те не се виждат, защото птиците нямат уши. Останалата част от слуховия апарат е подобна на тази при бозайниците.

На главата има ушна дупка, покрита с пера. Ушния канал се простира от него. Чрез него звукът идва към вътрешното ухо. Който освен всичко друго изпълнява вестибуларни функции.

В хариера перата, покриващи слуховия отвор, действат като филтър. Чрез движението на кожата на главата птицата променя конфигурацията на перата, под която е скрит входът към ухото. Това заглушава или усилва звуци с определена честота. Това помага да се чуе плячката чрез шума на тръстиковите гъсталаци.

Блатният хариер няма външни уши, но има клюн от ястреб. Той е по-голям от този на други хариери, дълъг е около 2 см. Черен, закачен. Ноздрите са разположени в основата на клюна. Те са част от дихателната система.

Вдишваният въздух, преминаващ през ноздрите, съдържа миризми. Трудности възникват при идентифицирането им при блатни хари и други птици. Рецепторните клетки на миризмата присъстват в носната кухина, но те са слабо развити. Същото е лошо за дефиницията на вкуса.

Marsh Harrier не е гурме и почти няма мирис. Но зрението, слуха, анатомията на тялото, перата го казват блатен хариер хищник сръчен, изключителен.

Възрастният мъж тежи 400-600 г. Женската, както често се случва с грабливите птици, е по-мощна от мъжката, тежи от 600 до 850 г. Мъжкият може да разпери крила от 100 до 130 см. Женската индивидът разперва криле с 120-145 cm.

Гръбната, горна част на мъжкия е боядисана в кафяво. На главата и шията краищата на перата са оправени с тютюн, жълт тон. Перата в горната част на опашката и крилата са оцветени с опушени сиви тонове. Вентралната, вентралната част на тялото е ръждясала с жълтеникавост.

Блатен Хариер Жена значително различен от мъжкия. Цветни с по-малко контраст. Главата й е сива с жълто-кафяви ивици на гърдите. Младите хариери не придобиват веднага цвета на възрастните птици. За целта те трябва да преминат през няколко молти.

Блатният хариер е включен в биологичния класификатор под името Circus aeruginosus. Птицата принадлежи към голямото семейство ястреби и е обединена с други хариери от рода Circus. Орнитолозите включват 18 вида в рода, от които 2 островни вида са изчезнали.

  • Circus aeruginosus е най-често срещаната птица от този род - обикновен блатен хариер.
  • Circus assimilis - живее в Австралия и Индонезия. Перата са с петна от сови. Поради особеностите на цвета, той се нарича петнист хариер. Пъстър цвят за възрастни се придобива през втората година от живота.

  • Циркови приближения - тази птица се нарича: австралийски блатен хариер, новозеландски хариер. Разпространен на петия континент и в цяла Нова Зеландия. С тъмнокафяв връх и опушен сив връх на крилото. Австралийски блатен хариер в полет - особено красива птица.
  • Циркови буфони. Общото име на тази птица е дългокрилият хариер. Гнезди в Южна Америка. Дългото оперение на крилата и опашката помага да се направят значителни полети в търсене на храна.

  • Circus cyaneus е евразийски полеви носител. На север гнездещата и ловната територия завършва на Северния полярен кръг, на изток достига Камчатка, на юг включва Монголия и Казахстан, на запад е ограничена до френските Алпи.
  • Circus cinereus е южноамерикански сив хариер. Границите на района се простираха от Колумбия до Огнена земя.

  • Циркови макроскеле - Мадагаскарски или Мадагаскарски блатен хариер. Намерен в Мадагаскар и Коморските острови.
  • Цирковият макроурус е бледа или степна хариера. Живее в Южна Русия, Казахстан, Монголия, зимува в Индия, Южна Африка.

  • Circus maurus е африкански черен хариер. Гнезди в Ботсвана, Намибия и други южноафрикански територии. Птица със сгънати крила изглежда почти черна. По време на полет белите краища на перата стават забележими. Общият цвят придобива красив, но тъжен вид.

  • Circus maillardi е кръстен на местообитанието си: Reunion Marsh Harrier. Ендемичен за остров Реюнион.
  • Circus melanoleucos - азиатски пеел хариер. Гнезди в Забайкалия и Амур, среща се в Монголия и Китай. Зимува в цяла Югоизточна Азия.

  • Circus pygargus е евразийска поляна. Ловува и гнезди в цяла Европа, Сибир и Казахстан. Зимува в Индия и Югоизточна Африка.
  • Circus spilonotus - източноазиатски или Източен блатен хариер... Преди това се считаше за подвид на обикновения блатен хариер. Гнезди в Сибир, от Урал до Байкал. Среща се в Монголия и Северен Китай. На японските острови живее малко население.
  • Circus ranivorus - породи и зимува в Южна и Централна Африка. Носи името, съответстващо на ареала му - африканския блатен ястреб.
  • Цирков спилоторакс - Хариер от Нова Гвинея. Фрагментирана в Нова Гвинея. Някои индивиди са открити в Австралия.
  • Родът включва два изчезнали вида: Circus eylesi и dossenus. Останките на първия са открити в Нова Зеландия. Вторият вид някога е живял на Хаваите.

Начин на живот и местообитание

През зимата блатата замръзват, малки и водни птици се простират на юг. Това вероятно е защо блатен хариерптица прелетни. Източното население зимува в Индустан. Птиците, гнездящи в северните и умерените европейски ширини, мигрират в африканските тропици. Мочурищата от Западна и Южна Европа летят до Югоизточна Африка, до района на Замбия и Мозамбик.

В Испания, Турция, страните от Магреб има популации, които живеят заседнало. Ареалът им е в непосредствена близост до Средиземно море. Условията на живот, климатът позволяват на тези птици да се откажат от сезонната миграция. Броят на заседналите птици не е голям, не надвишава 1% от общия брой на всички блатни (тръстикови) хари.

Презимуващият полет започва през есента, през септември-октомври. Направено самостоятелно. Ястребовите птици като цяло и по-специално блатните хариери не образуват ята. Единствената социална група, която създават луните, е двойката. Има прецеденти, когато съюзът на мъж и жена съществува от няколко години. Но обикновено двойката взаимодейства само за един сезон.

В местата за гнездене и зимуване на хариера те избират зона от подобен тип. Предпочитат блатисти, наводнени, подгизнали ливади. Често това са селскостопански полета, съседни на блата или плитки езера. Looney напълно оправдава едно от имената си: те са пристрастни към гъсталаците.

Храна

Полетът на ловен блатен хариер е доста зрелищен. Това е нисък ховър на крилата, образуващ плитка v-образна форма. В същото време краката на птицата често висят надолу. Тоест се демонстрира пълна готовност за атака. Този стил на полет ви позволява бързо да се спуснете и да вземете плячка от повърхността на водата или сушата. Приблизителен списък на какво яде блатният хариер?:

  • патета и други пилета,
  • малки риби и птици,
  • гризачи, предимно млади мускати,
  • влечуги, земноводни.

Marsh Harriers, особено по време на периода на хранене, се опитват да атакуват възрастни водолюбиви птици. Тези опити рядко са успешни. Само когато патица или пясъчник са болни или ранени. Птиците, гнездящи в колонията, активно се защитават; те не позволяват на блатни хари и други ястребови птици да се приближават.

Размножаване и продължителност на живота

Marsh Harriers се завръщат в местата си за гнездене през април. Първите няколко дни се възстановяват след полета - активно се хранят. Ако по време на зимуването не е създадена двойка, по това време се сключва нов птичи съюз.

Получените двойки проявяват елементи на чифтосване. Птиците правят съвместни извисяващи се полети. Марш Хариер на снимката често се фиксира при извършване на въздушни акробатични движения.

Може би в процеса на тези полети се проявяват не само намерения, но също така се преценява колко добре е избрана територията за построяване на къща. След ухажване във въздуха е време да създадете гнездо.

Най-любимото място за гнездене на блатния хариер се намира в тръстиковите гъсталаци, в непроходимо блатисто пространство. Marsh Harriers възстановяват своя приют за пилета всеки сезон. Но те не се отдалечават от познатите си територии. Базирани на приблизително едни и същи места всяка година.

Основните усилия за изграждане на гнездото се полагат от женската. Мъжът играе поддържаща роля. Носи строителен материал, храни женската. От тръстиките и клоните се образува почти кръгла зона, около 0,8 м в диаметър и 0,2 м височина. В центъра на площадката е стъпкана вдлъбнатина, дъното й е покрито с по-меки, сухи растителни компоненти.

Гнездото има две функции. Към това е насочена безопасността на зидарията, тайната на гнездото. Безпрепятствен достъп до гнездото на възрастни птици. Тоест липсата на дървета, твърде висока растителност, която при настаняване може да попречи на излитането и кацането на Луната.

Когато някои Marsh Harriers са на път да довършат изграждането на гнездото и да направят полагането, други все още търсят партньор. Процесът на сдвояване, изграждане на гнездо и производство на зидария отнема около месец, от април до май.

В края на април, с продължителна пролет през май, женската прави съединение от 4-5 яйца, които са почти бели с тъмно петно. Съединителите могат да бъдат малко по-големи или по-малки. В гнездото е само женската. Мъжът я храни, прави редовни полети с храна. През нощта се утаява недалеч от гнездото върху тръстикова гънка.

След 20 дни първородният хвърля черупката. С кратки прекъсвания се излюпват останалите пилета. Те са практически безпомощни, покрити с опушен сив пух. Първото пиленце тежи 40-50 g, последното не надвишава 30 г. Въпреки разликата в развитието, каинизмът (убиване на слаб брат от силен) не се наблюдава вътре в гнездото.

Първите 10-15 дни пилета и женската се храни само от хариера - мъжкия. След това женската започва да напуска гнездото в търсене на храна. За да хранят пилетата, и двете птици летят в търсене на плячка, понякога се движат на 5-8 км от гнездото.

Към края на юни започват да излизат пилета. До края на юли родителите хранят потомството си.Младите блатари наблюдават и гонят възрастни птици, заемат позата на просеща мацка и в крайна сметка молят за храна. Отводките започват да се разпадат през август. До началото на есента приключва процесът на раждане и хранене в блатни хари.

В началото на есента, в началото на септември, Loonies започват своята есенна миграция. Самотни млади птици се задържат известно време. Предстоят им 12 - 15 години (толкова живеят блатниците).

На въпроса „блатен хариер в червената книга или не"отговорът е отрицателен. Птиците са равномерно разпределени в целия ареал. Трудно е да се изчисли общият брой, но изчезването на блатни (тръстикови) хариери не е застрашено.

YouTube видео

В Братеево е видян хариер в края на каскадния парк Братеевски в посока Сабуров. Тук мигрира през пролетта и есента. През 2001-2004г. траекторията на миграция остана практически непроменена.

Той е забелязан и по време на годишни полети през наводненията Brateevskaya и Maryinskaya.

През последните години хариерът се наблюдава от рибарите в района на пречиствателните съоръжения на Чагински и се отбелязва и на отсрещния бряг на река Москва в района на изкуствен остров, където е имало кариера. Видях го през пролетта, лятото и есента.

Видове: Хариер Хариер

Хищна птица със среден размер. Обитател на тундрата. Живее в полета, ливади, долини.

Разпространен в северното полукълбо. Предпочита открити пространства - степи, сфагнумови блата, обрасли крайбрежни ливади, сечища, плитки езера с гъста растителност и вересови пустини. Той е включен в Червените книги на редица региони на Русия.

Средно голяма и леко изградена граблива птица - дължина 46-47 см, размах на крилата 97-118 см. Подобно на други представители на рода, тя се откроява с дълги крила и опашка, благодарение на което бавно и безшумно се движи ниско над земя.

Мъжкият е пепелявосив с бял корем и горна опашка, краят на крилото е тъмен. Женската е тъмнокафява отгоре, светла пухкава отдолу с тъмни надлъжни ивици, горната опашка е бяла с леко червеникави ръбове на пера, опашка с тъмни напречни ивици. Младите птици са подобни на възрастните жени, но на гърбовете си имат пера с широки червени ръбове.

Женските изглеждат забележимо по-големи от мъжките - теглото им е 390-600 g, докато теглото на мъжете е 290-390 g. Цветът също е подчертан сексуален диморфизъм. При възрастен мъж горната част на тялото, гърлото, гушата и „капачката” на главата са пепелявосиви, коремът, лицевият диск и горната опашка са бели. Ясно се вижда бяло лумбално петно.

Има ясна граница между тъмния връх и светлото дъно, което отличава мъжкия пол на тази птица от степния хариер, който е близо до него. Крилата са дълги и относително тесни, с черни краища на първичните махови пера и тъмна ивица по задния ръб. Женският хариер е тъмнокафяв отгоре с пухкаво-червеникави петна по кориците, светъл пухкав отдолу с тъмни ивици (с форма на капка на гърдите и надлъжен на корема).

Три надлъжни тъмни ивици са ясно видими от долната страна на крилото на женските и три напречни ивици на подхвоста. Младите птици през първата година от живота външно са подобни на зрелите женски, като се различават от тях в по-червеникав нюанс на долната част и по-малко ивици, особено по корема, както и широки червени ръбове на задните пера. възрастните птици е жълто, при младите птици е сиво-кафяво. Краката са дълги, жълти.

Вокализация - тракащ двусричен писък и висок, упорит писък. Женската, докато се храни от мъжкия, издава звънливо свистящо пищене "пия", а в случай на безпокойство, рязко тракащо пищене "ки-ки-ки ... ки-ки-ки ...", в края става все по-силен и по-силен. Гласът на мъжа е по-демонстративен, мелодичен - високо рязък „чек-ек-ек-ек ...“. По време на сезона на чифтосване, мъжкият може да издава бързи „смеещи се“ звуци „chuk-uk-uk-uk“, напомнящи вика на малка чайка.

Висок, рязък писък и тракащ двусричен писък.

Среща се в полета и речни долини.

Храни се с гризачи, както и с птици, жаби и големи насекоми. Той ловува в полетата, унищожаването на полевки, мишки, хамстери е от голяма полза.

Има 2 подвида на полевия хариер. Номинативен подвид C. c. cyaneus (Linnaeus, 1766) живее в Европа и Азия. Подвид В. c. hudsonius (Linnaeus, 1766) с по-тъмни породи оперение в Северна Америка.

Harrier harrier гнезди в северното полукълбо от горска тундра на север до степната зона на юг. В Евразия той е разпространен навсякъде от запад на изток. Гнезди на открити площи - полета, ливади, речни долини, сухи блата.

Гнездото е подредено на земята във висока трева или тръстика по бреговете на водни тела, в полета и поляни.

Гнездото е изградено от сухи тънки клонки и стъбла на треви.

Това е доста рохкава, голяма, но относително плоска структура с плитка тава. Гнездото винаги е чисто, тъй като женската систематично изнася остатъци от храна, гранули (пелети - оригване на птици, състоящи се от остатъци от храна, кости, пера и др.) И др. Диаметърът на гнездото е 500-600, понякога до 800 мм, височина на гнездото 250-300 мм, диаметър на тавата 150-200 мм.

Съединител от 3-5, понякога 6 бели едноцветни яйца, по-рядко изпъстрени с малки кафяви петънца. Размери на яйцата: (40-52) x (32-38) мм.

В Скандинавия и на полуостров Кола се среща южно от 70 ° с.ш. ш. в Норвегия, 68 ° с.ш. ш. в Швеция, 62 ° с.ш. ш. във Финландия и района на Мурманск. В интервала между Бяло море и Енисейския басейн в Западен Сибир се среща на юг от 67 ° с.ш. ш., в Източен Сибир приблизително на юг от 67 ° с.ш. ш. Южната граница на местата за гнездене минава през северната част на Иберийския полуостров, южната граница на Алпите, Карпатите, северното крайбрежие на Черно море, Крим, Закавказието, Поволжието и Урал в района на 52 ° с.ш. ш., Северен Казахстан до 52-ри паралел, Алтай, Северна Монголия, Североизточен Китай и северно Приморие.

Извън континента има британци, Оркни, Хебриди, Шантари и евентуално на Сахалин. В Северна Америка гнезди на север до северна Аляска, северната част на Саскачеван, южната част на Квебек, Нюфаундленд и Лабрадор, на юг до Долна Калифорния, южната част на Тексас, южната част на Мисури, Западна Вирджиния, югоизточната част на Вирджиния и Северна Каролина.

Популациите на Северна и Източна Европа, Азия и северната част на Северна Америка са напълно мигриращи, останалите са частично мигриращи или разпръснати. В случай на миграция те зимуват в Западна Европа на юг от Шотландия и Южна Швеция (някои индивиди достигат Северна Африка), в Азия от Западна Азия и Близкия изток на запад до Корейския полуостров, крайбрежието на залива Тонки и Японски острови на изток, в Америка на юг от канадските провинции Британска Колумбия и Ню Брансуик до Панама, Колумбия и Венецуела в Южна Америка. От време на време се среща в Големите Антили.

Обитава предимно открити пейзажи. В горската зона се среща по горски ръбове, сечища, изгорели площи, блата в мъхове, в покрайнините на полетата, в ливадите на речните долини. През периода на гнездене най-голямо предпочитание се отдава на малки сечища преди 3-5 години, гъсто обрасли с коприва, огнена трева и малинови храсти. Храстовите храсти Blikh се утаяват по-рядко. На север от ареала той живее в гората-тундра, на юг в степта или прериите. В планините се среща до 3200 м надморска височина.

Обикновеният хариер, или полевият хариер, гнезди от южната част на тундрата (68 ° N в Лапландия, 69 ° в Колима) до Средиземно море, Япония, Корея, Северен Тибет. Възрастният мъж отгоре е сребристосив, отдолу белезникав, със сива гърда и гуша, краищата на крилата са черни. Женската е кафява отгоре, със светло червеникави петна, отдолу белезникава, с кафяви надлъжни ивици. Младите изглеждат като жени. Размахът на крилата е 115-122 сантиметра, дължината на крилото е 82,5-40 сантиметра.

Половата зрялост при мъжете и жените настъпва на възраст от една година. Повечето мъже са моногамни, въпреки че в някои случаи има случаи на полигиния - един мъж може да обслужва до пет женски на сезон. Женските са моногамни. В случай на миграция полевият хариер пристига на местата за гнездене през март-май, в централна Русия през първата половина на април, когато се появяват първите големи размразени петна.Хариерите често гнездят в хлабави колонии от 15-20 двойки. При висока гъстота на населението разстоянието между съседните гнезда варира в рамките на 0,5–2,0 км, в останалите територии - 2–10 км. По време на размножителния период хариерът внимателно пази територията си, прогонвайки други птици от гнездото и дори атакувайки хората.

Докато ухажва женската, мъжкият изпълнява акробатични скици във въздуха, лети високо в небето и, въртейки се, пада надолу. Като място за изграждане на гнездо се избира малка полянка, като правило, недалеч от водата и на разстояние 10-200 м (по-рядко до 600 м) от обширно открито пространство - поле, поляна, блато или речна долина, където птиците си набавят храна.

Гнездото е относително плоска конструкция с плитка тава, изтъкана от сухи тънки клонки и облицована със стръкове трева, която е разположена директно на земята, в гъсталаци с висока трева или във водата - в последния случай върбовите храсти залепват извън водата се използват подутини от острица или други растителни основи. Диаметърът на гнездото обикновено е 500-600 мм, височината е 250-300 мм, диаметърът на тавата е 150-200 мм.

Строежът се извършва главно от женската, докато мъжкият се занимава с храна. За нощувки птиците използват малки възвишения - пънове, стълбове за ограда и т.н.

Яйцата се снасят веднъж годишно, средата на май - началото на юни. Съединителят се състои от 3-7 (обикновено 3-5) яйца с бял цвят със синкав оттенък, а понякога и с редки кафеникаво-пухкави петна. Размерът на яйцата е (40-53) x (32-39) mm. Една жена инкубира почти през цялото време. Тя обаче може да остави гнездото на мъжкия за няколко минути.

Инкубационният период е приблизително 31-32 дни, излюпените пилета са покрити с бял пух със сивкаво-охра оттенък. По време на инкубационния период и за първи път след излюпването на пилетата мъжът се занимава с добив, който изхвърля отгоре в гнездото, докато женската е призована да храни малките.

Около две седмици след раждането на потомството, мъжкият напуска гнездото, а в бъдеще женската се занимава с отглеждането на пилетата. На около 35-дневна възраст пилетата напускат гнездото, след което се разпръскват. На територията на Русия летящи пилета могат да се видят в средата на юли. Отпътуването към зимните апартаменти започва през август, въпреки че по-голямата част от тях напускат през септември. По време на миграция те летят в широк фронт.

Храни се предимно с мишоподобни гризачи - полевки, хамстери, мишки; в райони с изобилие те могат да съставляват 95% от общата диета. Например в много части на Америка основната храна е пенсилванската полевка (Microtus pennsylvanicus).

Освен това те ловуват различни земноводни, влечуги и насекоми. Те ловят зайци, землеройки (Sorex), земни катерици (Spermophilus) и някои птици. Понякога се храни с мърша. По време на лов те летят ниско и безшумно над земята, търсейки плячка.

Пристига през първата половина на април. Снася яйца в средата на май. Пухените пилета се появяват през първата половина на юни, а млади летящи птици могат да се видят от средата на юли. Полетът се извършва главно през септември, въпреки че миграцията може да се наблюдава през август и октомври.

Разпространен в цялата страна от горски тундри до полупустини.

Зимува в Англия, Северна Африка, южните части на Русия, Монголия, Китай, Япония и Индия.

Pin
Send
Share
Send
Send