Птичи семейства

Глупав / Fulmarus glacialis

Pin
Send
Share
Send
Send


Глупаво ти (Fulmarus glacialis) е птица от северните води, разпространена околополярно. В Атлантическия океан се размножава главно на острови от североизточните части на Северна Америка и Гренландия до Земята на Франц Йосиф и Новата земя, в Тихия океан - от островите в Беринговия проток на юг до командира, Курил и Алеутски острови .

През изминалия век гнездовата зона на тази птица се е разширила донякъде на юг, обхващайки северното и западното крайбрежие на Британските острови. При миграции фулмари се срещат в целия Северна Атлантика - на изток до морето на Лаптеви, на юг до Испания и през Тихия океан - на юг до Японските острови и Калифорния.

Как да разберете

Средната дължина на тялото на тези птици е 46-47 см, дължина на крилата 33 см, размах на крилата 112 см, тегло 600-900 г. Общият цвят на оперението на фулмарите е опушено сиво, но има и по-светли, почти бели (т.нар. светлинна фаза) птици ... При последните главата и вентралната страна на тялото са бели, а гръбната страна е сива.

Начин на живот и биология

Подобно на всички птици с нос на тръба, фулмарите са характерни за океанските и морските води. По време на гнездене той се придържа към скалисти пустинни брегове, главно острови. В нашите води фулмарите се срещат най-често по бреговете на Баренцово и Кара морета и на изток в Берингово и Охотско море.

Глупаците са номадски птици. В района на бреговете на Земя на Франц Йозеф те се появяват през второто десетилетие на март - началото на април и се установяват там за гнездене.

Птиците, които не започват да гнездят, се скитат през цялото лято, като се придвижват постепенно на север след отстъпващия леден ръб. В същото време те летят, за да се хранят с отворите сред твърдия лед.

Гнездещите фулмари образуват колонии от стотици и хиляди гнезда, но често се заселват на малки групи в колониите на китки и гилеми. Гнездата на Фулмарс понякога са разположени в самото дъно, в подножието на скалите, понякога високо, в Земята на Франц Йозеф, дори на надморска височина от 120 m.

За разлика от много други буревестници, фулмарът не крие гнездото си. Той го подрежда под формата на малка ямка, леко облицована с тревисти остриета на повърхността на земята и често директно върху гола скала, понякога дори върху лед.

Глупаците снасят 1 яйце матов почти бял цвят с червеникаво-кафяви петънца. И двамата родители го инкубират, променяйки се след три до четири дни. Понастоящем птицата, която седи на гнездото, не яде нищо. След 55-60 дни се излюпва пиленце, което родителите хранят веднъж на ден.

След още 48-50 дни порасналото пиле отива до водата. На Нова Земя това се случва около средата на август. Веднага щом малките започнат да летят, фулмарите преминават към номадски начин на живот, като напускат местата си за гнездене. При миграции тези птици живеят предимно на малки групи.

За разлика от много други фулмари с тръбни носове, те не показват голяма привързаност към избраните от тях места за гнездене и често ги сменят.

Хранят се, докато седят на водата, не се гмуркат, а само от време на време спускат главите си под водата. Храната на Fulmars е разнообразна. Това са риби, мекотели, различни ракообразни и други безгръбначни, често мърша, отпадъци от китове (черва на китовете, техните мастни остатъци) и дори китови изпражнения.

Увеличаването на броя на фулмарите и постепенното им разпространение на юг от Британските острови е свързано с усилването на китовете и риболова там, което осигурява изобилна храна за фулмари. Следвайки китоловните кораби в очакване на тяхното спасяване, фулмарите се събират на хиляди ята и отлитат от брега на разстояние до 180 км.

По време на размножителния сезон обаче те не се движат на повече от 30-40 км от гнездата. По време на хранене фулмарите са шумни и подли. Гласът им е нисък, груб, чува се на голямо разстояние, напомнящ на крякането на пилетата или кълцането на гъските. Самотните фулмари издават тихи мрънкащи звуци.

Описание

Буревестникът е със среден размер, плътно изграден, с относително широки крила и къса, здрава купюра. Размах на крилата 101-117 см, телесно тегло 670-800 г. Полетът е лек и плавен, дори при силен вятър при бурно време.Често се извисява, краката са опънати назад по време на полет. На сушата се движи неудобно, опирайки се на метатарзуса. Той излита от земята, използвайки различни възвишения като трамплин и лесно се издига от водата, понякога от бягане. Плува добре, кацането на водата е високо, вижда се как спи на водата със скрита глава под крилото. Активен е предимно през деня. В морето риболовните кораби могат да образуват големи ята. Той е много лековерен към човек (виж името на вида).

Отдалеч прилича на чайка. Отличава се с тесни и дълги крила, закачен клюн в края и добре видими носни тръби. Опашката е със средна дължина, заоблена. Трите предни пръста са свързани с плувна мембрана. Ноктите са тесни, с остри ръбове. Очите на птиците с тъмна морфа са тъмнокафяви, а на птиците с светла морфа са жълти. Цветът на краката варира от жълт до зеленикаво-синкаво-сив. Клюнът през пролетта и лятото е светло маслинен с тъмни носни тръби, през есента е тъмно маслинен.
Има две морфи - светла и тъмна. В северната част на европейска Русия по-често се срещат леки птици. Няма сезонни промени в цвета.
При възрастни птици с лека морфа главата, шията и вентралната страна на тялото са бели, понякога със сивкав или жълтеникав цвят. Горната част на тялото е сива, понякога с кафеникав цвят. Пера на гърба с неявни светли ръбове. Покривалото на полета и горното крило е тъмно сиво, покривалото под крилото е светло сиво. Очният пръстен и петно ​​зад окото са тъмно сиви. Перата на опашката са плътно сиви или тъмно сиви.
Птиците с тъмна морфа имат опушено сиво оперение. Главата, шията и долната част на тялото са светлосиви. Задните пера са тъмни със светъл кант. Първичните махови пера са малко по-тъмни от оперението на крилото.
Младите птици в гнездящото оперение са подобни на възрастните.

Биология

Гнезди по скалисти брегове на континенти и острови. Прекарва по-голямата част от годината в морето, свързано със сушата само през размножителния сезон. Развит се моногамен вид, гнездящ консерватизъм. Той се заселва в колонии, често заедно с гилета и чайки. Гнездото е подредено открито върху скала или в дупка с оскъдна подплата. Съединителят съдържа едно почти бяло яйце с червеникаво-кафява петънце. И двамата родители се инкубират в продължение на 7-8 седмици. Пухените пилета с лека морфа са светлосиви отгоре, белезникави отдолу. Цветът на клюна и краката варира от сив до черен. Вдлъбнатините на тъмна морфа са опушено сиви. Пилетата са в гнездото за 1,5–2 месеца. След изкачването на крилото младите птици започват да се скитат. Те достигат полова зрялост на възраст 5–12 години, някои индивиди живеят до 50 години. Те винаги се хранят в морето. Хранят се с безгръбначни, хайвер, риби, мърша. В някои региони местното население приготвя месо, пера и яйца от фулмари.

Източници на информация

Пълно ръководство за птиците от европейската част на Русия. В 3 части. Част 1. В. I-37. Автори: E.A. Коблик, Я.А. Редкин, М.В. Калякин, В.В. Морозов, И.С. Сметанин, S.A. Коузов, С.М. Косенко, Х. Гроот Куркамп, В.К. Рябицев, Д.Р. Хайдаров, В.В. Конторщиков, М.В. Мелников, П.С. Томкович, В.Ю. Архипов.

СИЛИ ВИ

СИЛИ ВИ (Fulmarus glacialis), птица от семейството. буревестници от поръчковия тръбен нос (Proeel lariiformes). Дължина на тялото прибл. 50 см, размах на крилата прибл. 110 см. Тежи приблизително 760 г. Два вида оперение: светло - сиво-сиво и тъмно - кафеникаво-опушено, с различна интензивност. Обикновена сеитба. части от Атлантик. и Тихо ок. и отчасти Север. Арктика прибл. Океан-нич. птици, свързани със сушата само през размножителния период. Размножава се в колонии по скалисти брегове. В съединителя има 1 яйце, и двамата родители се инкубират. Активен ден и нощ. Хранят се в морето с риба, рибна сърна, мекотели, ракообразни, мърша. Те летят отлично при всяко време, могат да се реят. добре

плувайте, спите и почивайте на водата. Те се движат неудобно по земята, опирайки се на тарса. Риболовен обект: яйцата и месото са годни за консумация, мазна течност от стомаха отива в техническа. предназначение, използвано и пух.

Лит.: Козлова Е. В., Буревестник или тръбен нос. Родът фулмари, в книгата: Птици на СССР, част 1. М .. 1951, Судиловская А. М., Отряд тръбен нос или буревестници. Род fulmars, в книгата: Птиците на Съветския съюз, том 2, М., 1951.

Л. М.Судиловская.

Pin
Send
Share
Send
Send