Птичи семейства

Сврачка птица

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Африкански ларви ( Кампефага )
  • Портокалови ларви ( Кампохера )
  • Ларви на сврачка ( Корачина )
  • Ларви на мухоловка ( Хемип )
  • Лоботос
  • Уислърски ларви ( Лалаж )
  • Дългоопашати ларви ( Перикокот )
  • Земноядци ( Pteropodocys )

Ларви (лат. Campephagidae ) Е семейство от малки или средни пойни птици, които живеят предимно в субтропичните и тропическите райони на Африка, Азия и Австралия. Общо има около 85 вида ларвояди, разделени на 8-9 рода. Доскоро родът на горските ларви (Тефродорнис), но вероятно е по-близо до горската свинка (Prionopidae) или на семейството Malaconotidae... Друг монотипичен род черногърди ларви (Хламидохера) понастоящем е назначен за семейство млечници (Turdidae). Някои птици от това семейство са изложени на риск от изчезване, включително видовете Coracina bicolor, Coracina newtoni и Pericrocotus igneus.

Описание и характеристики

Сврачката е от порядъка на риби. На външен вид птицата може да бъде объркана за снегир, но при внимателно разглеждане тя има мощен клюн ястреб, което красноречиво свидетелства за нейната цел. Това е хищник, благодарение на своите скромни размери и камуфлажен цвят, за него е лесно да се промъкне на плячката си.

Концепцията за граблива птица и птица пойница винаги е била различна, но природата е сключила и двата таланта в едно малко птиче, едно семейство кучета. В допълнение към други предимства, песен сврачка притежава отлични артистични способности, изненадва слушателите с различни рулади, копира пеенето на други птици.

Слушайте гласа на сврачка

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/zhulan-obyknovennyy-golos-1114-onbird.ru_.mp3

Сврачка може просто за забавление да избута бухал от клон или да дразни сокол, пренебрегвайки опасността.

Много приятелски вид - в семейството има много силни връзки - те се поддържат взаимно, предпазвайки ги от големи хищници. Но те са много агресивни към други видове, втората част от името: „сложи“ от думата от славянски произход „постави“ - да кара. Той кара своите и другите около себе си, с изключение на по-малки породи, които са подходящи за плячка.

Няма да пренебрегне ястреба, бухала, свраката, всички конкуренти на хранителната верига. Латинското наименование „екскубитор“ означава пазач или караул, дръзък пазач с удоволствие ще развали лов за други птици или животни, предупреждавайки силно за наближаващата опасност.

Плътен, компресиран странично клюн, страховит клюн, подобен на кука, издава хищник, криещ се зад сладката поява на птици. Птичката не притежава остри бойни нокти, въпреки че е способна да носи уловена плячка, като я държи в лапите си.

Карл Линей през 1780 г. в книгата "Системата на природата" класифицира и описва видовете сврачка. Преди това натуралистите го наричаха сиво-пепелявата сврака, синята восъчна крила. Най-близките роднини са семейство Корвид.

Девет вида живеят, гнездят и се размножават в Русия.

  • Японска сврачка (Lanius Bucephalus), червени страни, бяло петно ​​на гърба, шарен люспест цвят на корема,

  • Тигър (Lanius tigrinus), стандартен размер, раиран гръб, черна следа върху очите, мръсно сиво коремче, женската изглежда по-скромна - цветът на оперението е скучен,

  • Червеноглава сврачка (Lanius сенатор), гърбът е черен, главата е червено-кафява, по раменете има широки бели ивици,

Слушайте гласа на червеноглавата сврачка:

  • Свинка с черно лице (Lanius minor), с размер по-малък от сив, челото е широко обрамчено с черно петно, дъното е бяло с розов оттенък, различава се от своите роднини по вълноподобен полет,

Вслушайте се в гласа на черноликия сврачка:

  • Сива сврачка (Lanius eckubitor), светло чело, по-къса опашка, черна ивица, минаваща през очите, корем бял,

Слушайте гласа на сивата сврачка:

  • Клин с опашка (Lanius sphenocercus), в сравнение с други видове, по-голяма птица, дълга клиновидна опашка, бели ивици по крилата и раменете,

  • Сибирска сврачка (Lanius cristatus), най-близка сврачка роднинапринадлежащи към отряда на птиците, главата и опашката са светлокафяви, коремът е покрит със сив люспест модел,

Слушайте гласа на сибирската свирка:

  • Червеноопашка сврачка (Lanius phoenikuroides), яркочервена опашка, пясъчно тяло,

Слушайте гласа на червеноопашката сврачка:

  • Шрайк Шрайк обикновен, (Lanius collurio) се различава от сибирския по светлосивия цвят на опашката и главата, гърбът е кестен, черните рамки на очите.

Начин на живот и местообитание

Районът на разпространение на вида е зоната на умерения и субарктическия пояс на северното полукълбо, от горска тундра на север до степите на юг. Местообитанието се простира до 50-ия паралел.

  • Дължина на тялото 24-38 см,
  • Размах на крилете 30-34см,
  • Тегло 50-80 грама.

Местообитание в Русия: от Волга до подножието на южния Урал, по южните покрайнини на сибирската тайга, по протежение на Енисей, намерен в Башкирия. Горскостепният подвид живее в областите Рязан, Брянск, Воронеж, Калуга, Липецк. Московският регион и околностите му също имат някои горски ресурси за привличане на птици в местата им за гнездене. Руският вид се счита за номадски, а южните са прелетни.

По време на полети, това се случва недалеч от човешките селища, въпреки че птичката е срамежлива, избягва среща с човек. Заседнали номадски видове - през есента и зимата мигриращите птици отиват на юг, като спират за зимуване в южните райони на Украйна, Индия, Африка - номадското движение продължава от октомври до март.

Европа има около 250 - 400 хиляди индивида. Най-високата плътност на птиците сред украинско-белоруското Полесие, именно тук се наблюдава значително разширяване на гнездовата зона. Те летят на ята или поединично. Селищата и местата за гнездене обхващат Северна Америка, Азия, Северна Африка.

Биосферният резерват Кроноцки е място за зимуване на този вид в Камчатка. Любимите места на птицата са във високи дървета, в гъстата корона е трудно да се забележи, но винаги можете да се възхитите на пеенето, защото звучните трели непрекъснато се чуват сред зеленината. Като чуе човек, птицата няма да отлети, а само ще отлети до друго място.

Храна

Скромният размер е послужил добре, сврачката спокойно, без да привлича твърде много внимание, се приземява между нищо неподозиращите врабчета. Никой не му обръща внимание, докато той бавно избира врабче за вечеря, разпръсквайки се по бедната жертва. Врабчетата се разпръскват, но плячката вече е в клюна си.

Любимата стратегия на хищника е да търси храна за себе си, от високо дърво, след което стремглаво да се втурва почти вертикално надолу. Ако целта има време да отскочи рязко, той настига бързото й бягане по равна повърхност.

Перфектно улавя птици в полет - ловецът е толкова страстен, че грабва врабче, дори изпод ръката на човек, когато отчаяно се опитва да избяга. Попадайки в мрежата за улавяне заедно с трофея, той не спира, продължавайки да измъчва уловената игра.

Свинката носи плячката си на любимите си места за хранене, обикновено бодлив храст с тръни или остри клони. Ловецът го убожда на трън, разкъсвайки го с острия си клюн. Защо той действа по този начин, биолозите нямат точно обяснение. Ето как действат представители на всички видове сврачки, получили името на своя вид: Lanius - месар.

Сврачката е хищна птица, способна да атакува дори врабчета

Когато настъпят годините на прибиране на реколтата, всички клонове в местообитанието на разбойника са окачени със запаси от мишки или птици. По-малко време - върху тях висят само кожи и пера. Такова закрепване помага лесно да се справите с уловената дивеч, закрепването на тръните няма да позволи да се изплъзне или да падне от клона.

Както птиците учат своите потомци да летят, да ловуват, така писъците учат ново поколение да убожда плячка на тръни. Ученето не е лесно, но постоянството носи резултати. В допълнение към малките птици, обикновена сврачка улов:

  • Техните бозайници: миши гризачи - полевки, землеройки, млади плъхове,
  • Пъргави гущери, жаби, жаби
  • Регистрирани са случаи на лов на прилепи,
  • Hymenoptera и Orthoptera насекоми (майски бръмбар, бръмбар, дългоносица),
  • Пеперуди Mayfly за хранене на потомство,
  • Охлюви, глисти, паяци.

Понякога може да хване птица по-голяма от себе си, през лятото ядат къпини, сливи, смокини. За храна лети 400-500 метра, надвиснала над маркираната жертва.

Размножаване и продължителност на живота

Има единични случаи на размножаване в плен.

Една година е времето на пубертета, започва семейният живот. Обикновена сврачка принадлежи към моногамни видове, период на гнездене април - юли. Най-оптимални за гнездене са блата, влажни ливади с масиви от храсти или единични храсти.

Също така гнезди на горски поляни, пожари, сечи или горски ръбове. Гнездата се подреждат върху храсти или дървета, като се избира по-дебел клон. Различните видове строят къщи на различна височина, от два до девет метра над земята. Често гнездата се използват няколко години подред, подлагайки ги на пролетен ремонт.

Песента за чифтосване е приятна, мелодична, състояща се от сложна последователност на пробиви и трели, въпреки че мъжкият има цял набор от остри викове, свирки, щракания, за да преследва врага. Гаджето се покланя ритмично на избраника си, крещи, пее, криейки се сред короната на дърво, след което започва предизвикателно да лети в кръгове.

Съпрузите участват еднакво в отглеждането на потомство, само че техните роли се различават. Мъжкият се грижи за женската, пеейки й красиви песни, избира място за гнездене, поставя няколко големи клона в основата.

Ако се приеме ухажване, тогава женската продължава да изгражда гнездото, добавяйки клонки, власинки. В резултат се получава пълничка кошница, която слага в средата вълната на избелели животни и пера на птици. Крилат строител рамкира горната част на гнездото със зелена трева, може би за прикриване или за красота.

Комуникира с младоженеца и снася яйца. Обикновено снасянето на яйца се извършва през втората половина на април и май, понякога се откриват яйца, снесени през юни, очевидно пренасяне, вместо кражба от хищника. Цветът на яйцата е белезникав с разпръснати кафяви петънца.

Максималната възраст е записана от орнитолози в Словакия. Това е равно на шест години.

Следващият половин месец се прекарва в инкубиране на яйцата. Кладът обикновено се състои от 5 - 7 яйца, по-рядко 8 - 9, инкубацията продължава 15 дни. Бащата се занимава с набавянето на храна за себе си и жена си. Пилетата се излюпват слепи, леко опушени по цевите. Устата вътре е оранжева, ярка, за да привлече вниманието на родителите.

Те активно търсят храна за децата си в продължение на три седмици. Пилетата напускат гнездото на възраст 18 - 20 дни и след още две седмици стават напълно независими. През юни вече можете да видите първите млади летящи птици, но те не се отдалечават далеч от родителите си.

До есента те продължават да използват допълнителни родителски храни, докато дойде време да се събират в стада. Наблюдавани са случаи, когато половината пилета се присъединяват към майката, а другата половина се присъединява към бащата.

Мацка сврачка

Брой сврачка птици бързо намалява поради намаляване на площите, свободни от селскостопански дейности, използването на голямо количество пестициди. За да се запазят видовете, е необходимо да се запази пейзаж, подходящ за гнездене на птици, забрана за използване на химикали в селскостопанската област и въвеждане на методи за опазване на околната среда.

Резерватът Oksky се занимава с проучване на селища и миграция на вида, защита на горите, гъстотата на популацията на сивата сврачка е 50 двойки на 230 хектара. Успехът на гнездене в изследваните области е 58%.

Други защитени места за гнездене се намират в природния резерват Кандалакша, Лапландски, Централно-Лесное. Те провеждат целенасочено проучване на местоположението на вида, мониторинг на постоянните места за гнездене и изследване на свързаните фактори.

Шрайк е включен в Червената книга за възстановяване на популацията

Свинката е защитена от Червената книга на Русия, Европейската общност за опазване на околната среда. Бернската конвенция включва в Приложение № 2 споразумение между Русия и Индия за защита на мигриращите птици, включително сива сврачка, черноопашка, тигър, сибирска сврачка.

Човек трябва да се грижи добре за околната природа, като участва в движението за опазване на застрашените видове. Общностите на наблюдатели на птици, лесовъди и пазачи на птици се грижат за подобряване на горските земи и възстановяване на популациите на застрашени птици. Шрайк на снимката изглежда като безобидна мирна птица.

Произход на вида и описание

Снимка: Сива сврачка

За първи път във фундаменталната наука тази птица е описана в средата на 18 век в 10 том на книгата на Карл Линей "Системи на природата". Оттогава описанието на птицата се променя няколко пъти, но като цяло шведският биолог не се заблуждава и характеризира птицата като малък крилат хищник.

По отношение на еволюцията, сврачката се счита за една от четирите най-древни птици на Земята. Това е свързано с неговата агресивна и хищническа природа. Смята се, че семейството на сврачки преживява световната ледникова епоха и е принудено да яде месо, тъй като просто няма растителна храна и насекоми.

Видео: Сива сврачка

Свинката е средно голяма птица (приблизително като млечница). Главата на птицата е голяма и кръгла. Крилата са заоблени по краищата, а опашката на сврачката е доста дълга в сравнение с малкото тяло. Средно една птица е дълга около 35-40 сантиметра, размах на крилете около 35 сантиметра, а птицата тежи 70-80 грама.

Гърбът на птицата има сивкаво оперение, коремът е покрит с кафеникави пера. Хоризонтална черна ивица минава през двете очи и надолу до ушите. Тя е тази, която прави птицата разпознаваема и е трудно да я объркате с някой друг. Опашката на птицата е въглено-черна, с малки бели ръбове. Сметката е масивна и силна, добре адаптирана за лов на дребен дивеч. Краката са малки, но упорити, което позволява на сврачката да се придържа към най-тънките клони на дърветата.

Външен вид и характеристики

Снимка: Как изглежда сивата сврачка

Външният вид и поведението на птицата зависи от това към кой подвид принадлежи. Общо има пет големи подвида на тази птица, които се различават значително един от друг по размер и цвят.

  • сива сврачка. Най-многобройният представител на вида живее в много региони на Евразийския континент. Името си е получил от пепеляво сивия си цвят. Различава се с доста агресивно и нахакано поведение, както и с широка черна ивица на очите,
  • Японска сврачка. Може би най-малкият подвид на птиците. Живее изключително в източната част на Япония и затова носи такова име. Тази малка птица, дълга около 20 сантиметра, има много необичаен цвят. Крилата и опашката му са черни, коремът е червен, а гърбът е сив. На очите обаче има „черна“ маска, която отличава всички останали сврачки,
  • тигрова сврачка. Живее в Китай и далекоизточните региони на Русия. Различава се с много ярко, тигрово оперение. Опашката и гърбът на птицата са кафяви с черни ивици, което почти напълно повтаря цвета на усурийския тигър. Между другото, този подвид се различава и по това, че женските нямат черна маска на очите си, която е характерна за всички сврачки,
  • пустинна сврачка. Обитател на африканските пустини. Една от малкото птици, способни да живеят по периметъра на топлината на Сахара. Характеризира се с малкия си размер (дълъг около 20 сантиметра) и с тегло 40-50 грама. Гърбът и опашката на птицата са черни, а коремът е бял или светло розов. Уникална характеристика на Desert Shrike е нейният извит клюн, който му позволява да разчупва твърдите черупки на насекомите,
  • бяло-вежди сврачка. Този подвид птица живее в Африка на височина 2000 метра. Това е най-малката от сврачките.Теглото му е около 30 грама, а размерът на тялото не надвишава 20 сантиметра. Тази птица се откроява от останалите с бяла вежда, която контрастира с „черната“ маска. Женската от този вид сврачка има отстрани червени петна и е много различна от мъжката, която няма такива петна.

Къде живее сивата сврачка?

Снимка: Сива сврачка в Русия

Повечето пойни птици предпочитат да живеят в топъл климат, но сврачката се е адаптирала добре да живее в северното полукълбо. В момента местообитанието на птицата се простира от умерения до арктическия пояс по целия 50-ти паралел.

Русия с право се счита за родно място на сивата сврачка. Птиците са заселени на обширна територия от Волга до Южен Урал. Значителна част от птиците са населили изцяло сибирската тайга и се чувстват отлично на брега на Енисей. В същото време не бива да се мисли, че птицата е способна да живее изключително в гората. Далеч от това. Напротив, сврачките се опитват да заселят горската степ и щастливо живеят в степите на Башкирия.

Въпреки факта, че птицата е много срамежлива и се опитва да избягва срещи с хора, сврачки могат да бъдат намерени в такива гъсто населени региони на Русия като Москва, Рязан, Воронеж и Липецк.

Сивата сврачка, живееща в Русия, е прелетна птица. В началото на есента птиците се стичат и летят до Африка или Индия. Но сврачките, живеещи в топли страни, са заседнали и могат да живеят на една и съща територия дълго време. В допълнение към Русия, сврачки живеят в Северна Америка, Азия, а също и в Африка. В Индия сврачките не гнездят, а само изчакват зимата. Също така, птиците са избрали Камчатка. Поради относително топлия микроклимат там сврачки живеят постоянно и не отлетват за зимата.

Сега знаете къде се намира сивата сврачка. Да видим какво яде тази птица.

Какво яде сивата сврачка?

Снимка: Птица сива сврачка

Въпреки скромните си размери, сивата сврачка е хищна и кръвожадна птица, често ловуваща за собствено удоволствие.

Интересен факт: В случай, че птицата не може веднага да изяде плячката си, тогава я окачва на клоните на дърветата. След това, ако е необходимо, тя откъсва парчета, за да плячка и ги изяжда. Много често гнездото на сврачка е заобиколено от разпънатите трупове на малки животни.

Основната диета от сврачки включва следните същества:

  • малки птици,
  • мишка,
  • землеройки,
  • бенки,
  • плъхове,
  • прилепите,
  • големи бръмбари (майски или дървесни),
  • гущери,
  • жаби.

Ако прилепите гнездят наблизо, тогава няма съмнение, че сврачката ще ги лови, хващайки ги точно във въздуха. Шрайкът е много добър ловец. Той е в състояние да седи дълго време на едно място и да гледа плячка. След това той бързо се гмурка към нея и убива с един удар. Сврачката обича да атакува стада от птици, да лови бръмбари и пеперуди в движение и да ловува жаби и гущери.

За своята плячка сврачката може да излети до километър и да изчака, докато целта се умори и забави. По време на инкубационния период, сврачката улавя много големи насекоми, тъй като пилетата се нуждаят от протеин. Птицата е в състояние да се храни с мърша и не се колебае да откъсне парчета от дивеча, убит от други хищници.

Особености на характера и начина на живот

Снимка: Сива сврачка в природата

Както бе споменато по-горе, сврачката е агресивен хищник, който може да ловува и убива, без дори да чувства глад. Птицата е безразсъдна и способна да гони плячка за дълго време. В допълнение, сврачката има много силно усещане за собствената си територия. Той ще атакува и ще прогони всички други птици, които са летели върху нея. Често се случва сврачката да атакува птиците два пъти или дори три пъти повече от себе си, само и само да изгони неканения гост от територията.

Безстрашието и агресивността помагат на сврачките да дразнят големи птици, да ги атакуват от различни посоки и да ги принуждават да напуснат собствената си територия. Птиците живеят по двойки и в семейството си поддържат много приятелски и силни отношения. Шрайковете са моногамни по природа и остават верни на партньора си за цял живот. Освен това те са грижовни родители, отглеждат пилетата си дълго време.

Интересен факт: Птицата получи името си „сврачка“ от древната славянска дума „да сложиш“, което означава „да караш“. Тоест, в буквален превод „сврачка“ означава „преследване на сврака“ и това характеризира поведението на тази птица по най-добрия възможен начин.

Друга важна характеристика на тези птици е, че те могат да извършват миграционни полети както в стадо от 50-80 индивида, така и заедно (мъжки и женски). Нещо повече, по целия маршрут сврачките се поддържат и процентът на изчезналите птици е изключително малък.

Социална структура и възпроизводство

Снимка: Сива сврачка в полет

В Русия сезонът на гнездене за тези птици започва в началото на май. Мъжкият пее песни на женската, покланя се ритмично пред нея и лети около нея в кръгове. Тогава той започва да изгражда гнездото и ако женската е приела ухажването на мъжкия, те продължават да строят заедно. Птицата гнезди на горски поляни, в покрайнините на големи гори и дори в горски пояси в степите. Гнездото на Шрайк също е много интересно. Той има два слоя. Първият слой е твърд. Състои се от тънки клонки и суха трева. Вторият слой е мек и съдържа пилета. Птиците го създават от пух, пера и вълна на своите жертви.

Като правило в гнездото на сврачка има до 8 яйца. Женската ги инкубира, а мъжкият от своя страна я снабдява напълно с храна. Инкубацията отнема до 15 дни и след това време пилетата се излюпват. Шрайковете са много грижовни родители. Те осигуряват на пилетата си не само храна, но и безопасност. Един от родителите винаги е близо до гнездото и е готов да защити пилетата от всякакви хищници.

Диетата на пилетата се състои от насекоми. Тази диета е богата на протеини, които помагат на пилетата да се развият във възможно най-кратки срокове. Пилетата прекарват три седмици в гнездото и след това излитат, но родителите продължават да ги хранят един месец. Освен това, дори когато младите птици са на крилото, те поддържат връзка с родителите си и често ги хранят със своите резерви. Чести са случаите, когато деца и родители са образували ято и са отлетяли заедно за зимата.

Естествени врагове на сивите сврачки

Снимка: Как изглежда сивата сврачка

И въпреки че сивата сврачка е силен хищник по природа, тя има достатъчно врагове. Не забравяйте, че това е малка птица, чието тегло дори не достига 100 грама. Съединенията на яйца и пилета са най-застрашени. Шрайковете са смели и агресивни, но дори те не могат да отблъснат или възпрепятстват достатъчно голям четирикрак хищник.

Основните врагове на птицата включват:

Също така, други големи хищници могат да ядат яйца или да закусват нелетящи пилета. Дори възрастните котки могат да застрашат гнездото на сврачка, ако се скитат толкова далеч от дома. Летящите хищници също могат да представляват значителна опасност за сврачките. Обикновено ястребите или орлите плячкат на неопитни млади животни, тъй като възрастните птици са много пъргави и бързи. Те се крият лесно в зеленина и не са лесни за изненада.

Най-значителната опасност за птиците от този вид са хората. Поради тяхната активност, запасът от храна на сврачки намалява, което води до бавен, но постоянен спад в броя на тези птици. Има случаи, когато хората ловуват тези птици, унищожавайки цели семейства. Такива ловци обаче могат да бъдат разбрани. Сврачките обичат да се настаняват близо до пчелини и да се хранят с пчели с удоволствие. Само за един сезон те могат да причинят значителна вреда на пчелната ферма и хората нямат друг избор, освен да ловуват сврачки.

Популация и състояние на вида

Снимка: Сива сврачка

И въпреки че сивата сврачка може да се застъпи за себе си и да отблъсне всеки хищник, броят на тази птица бързо намалява. И това е свързано не с природните фактори, а с човешката дейност. Поради факта, че хората непрекъснато увеличават количеството земеделска земя и широко използват пестициди за унищожаване на вредители от насекоми, броят на сврачките намалява всяка година.

В тайговите райони на Сибир и Башкирия броят на птиците не може да бъде преброен точно, но в резервите Meshchersky броят на сивите сврачки е намалял наполовина през последните 10 години. В момента в този резерват живеят само 50 двойки от тези птици. Учените орнитолози изчисляват общия брой на птиците в Евразия на 20-30 хиляди индивида. В Африка живеят още около 30 хиляди индивида. Това е достатъчно, за да се възстанови популацията и да се запази естественият баланс, но известна заплаха за вида все още съществува.

Факт е, че сивите сврачки се размножават изключително лошо в плен. Известни са само два случая, когато тези птици са родили в зоологическа градина. Следователно не е възможно изкуствено да се възстанови популацията на сврачките. Към този момент популацията на сврачки предизвиква най-малко безпокойство и през следващите години те не са застрашени от изчезване и изчезване като вид.

Сива сврачка Е една от най-уникалните птици в света. Това е единствената птица пойница, която е способна както да пее красиво, така и безмилостно да лови себе си. Външно сврачката изглежда като напълно безобидна птица, но зад този сладък външен вид се крие безмилостен хищник, способен да се справи с плячка, двойно по-голяма от него.

Разпространение

Разпространен в тропическите и субтропичните зони на Африка, Южна и Югоизточна Азия, Океания и Австралия. На територията на Руската федерация се среща един вид - сивият ларвояд (Pteropodocys divaricatus), живеещи в широколистни и смесени гори в района на Амур и в южната част на Приморския край. Асортиментът от родове на горски, мухоловки и просто ларвояди е най-вече ограничен до страните от Южна и Югоизточна Азия. Представители на островни ларви живеят в Австралия.

Местообитания

В преобладаващия случай те живеят на дървета, често в горния слой на гората, близо до листната козирка. Много видове предпочитат горски ръбове. Около 11 вида предпочитат повече открити пространства. Преди се смяташе, че единственият вид, който прекарва по-голямата част от времето си на земята, е австралийският горски ларвояд (Pteropodocys maxima), но понастоящем тази птица се счита за принадлежаща към друго семейство. Среща се в блатисти, влажни тропически или сухи ксерофитни гори, в мангрови гори, в гъсталаци или савани. Повечето видове са заседнали и обвързани с определена територия. Някои видове обаче, особено тези, които се срещат в Африка и Австралия, мигрират на кратки разстояния. Три вида ларви от Централна и Източна Азия са прелетни птици: например сивите ларви (Pericrocotus divaricatus) зимува във Филипините.

Поведение и възпроизвеждане

Те се срещат сами, по двойки или в стада от един и същи пол (ларвояди). Coracina lineata прекарва нощта на групи. Към днешна дата периодът на размножаване на ларвоядите не е достатъчно проучен, но е отбелязано, че повечето видове, с изключение на Lalage tricolor, се размножават или в дъждовния сезон, или непосредствено след края му. Моногамни, размножават се по двойки (не в колонии). Гнездото при повечето птици е изградено както от мъжкия, така и от женския пол, върху хоризонтален или раздвоен клон и представлява малко, плитко образуване на чаша с форма на сухи клони на дървета, кора, мъх, лишеи, трева и паяжини, близо до които често може да се намери. Клатчът се състои от 1-5 (най-често 2-3) яйца. При повечето видове само женската се инкубира. Инкубационният период е 14-25 дни. И двамата родители се грижат за пилетата. Пилетата напускат гнездото за 13-24 дни.

Pin
Send
Share
Send
Send