Птичи семейства

Червеноклюн кракс

Pin
Send
Share
Send
Send


Червеноклюн кракс (лат. Crax blumenbachii ) Е много рядка птица от семейство Кракс.

1. Отваряне

Видът е описан за първи път през 1825 г. от Йохан Баптист фон Шпейкс и отдавна е известен само от историите на натуралисти като принц Максимилиан Вид-Нойвид, който го е открил през 1816 година. Видът получи името си в чест на Йохан Фридрих Блуменбах, известният немски антрополог и учител на принц Шид-Нойвид. През август 1939 г. германският орнитолог Хелмут Цик предприема експедиция до бразилската провинция Еспирито Санто и открива първите екземпляри червеноклюн рак в дивата природа в Рио Купидо и Рио Доси близо до Линхарес. Преди това откритие два екземпляра са отнесени в зоологическата градина в Ню Йорк и три музейни екземпляра в Европа.

2. Описание

Тези птици могат да достигнат дължина 84 см. Оперението на мъжките е блестящо черно с лек зеленикаво-син оттенък. Опашката е черна. Горната и долната част са бели. На главата има черен ръб от вълнообразни пера. Тъмнокафяв клюн с черен връх е украсен с червено-оранжева издутина с израстъци. Тъмнокафявите, почти черни очи са заобиколени от лилаво-кафява кожа на лицето, останалите пера по лицето са черни. Дългите крака са боядисани в черно. Женската има червена горна и долна опашка. Горната страна и опашката са черни като тези на мъжете, но имат по-голям брой почти незабележими вълнообразни ивици от червен до кестеняв цвят на крилата, както и опашката и долната част на корема. По-късият гребен е черен и обикновено има три съседни бели пера. Клюнът и кожата са бледо черни. Те нямат израстъци и издутини по клюна, а само малко удебеляване. Очите са светлокафяви и много по-бледи от тези на мъжете. Цветът на краката варира от бледо кървавочервено до слабо розово.

3. Начин на живот

Както всички кракси, женската снася 2 яйца на интервали от 48 часа. Пилетата се излюпват след 28-30 дни. Храната на червеноклюния рак се състои от плодове, семена и насекоми, които той улавя от земята. Продължителността на живота може да бъде до 20 години (в плен).

4. Заплахи и сигурност

Все още има по-малко от 250 индивида в дивата природа, разпределени в 4 или 5 резервации. Най-големите популации са в Резерват Суретама (60 лица) и в Горски резерват Linhares (100 индивида) в Еспирито Санто.

Сега има 13 зоопарка (включително Зоологическа градина в Честър, Vogelpark Walsrode, Развъден център за размножаване, Zutendaal, Белгия, Diergaarde Blijdorp, Ротердам) се опитват да възстановят популацията в плен в рамките на Европейската програма за опазване и възпроизводство на застрашени видове. Птиците се отглеждат в плен, така че популацията може да се увеличи чрез освобождаването им.

Бележки (редактиране)

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Пет езиков речник с имена на животни. Птици. Латински, руски, английски, немски, френски. / под общата редакция на акад. В. Е. Соколова. - М.: Рус. lang., "RUSSO", 1994. - С. 53. - 2030 екземпляра. - ISBN 5-200-00643-0

Изтегли
Това резюме се базира на статия от руската Уикипедия. Синхронизацията завърши на 16.07.11 14:38:51
Подобни резюмета: Crax.

Pin
Send
Share
Send
Send