Птичи семейства

Goshawk / Accipiter gentilis

Pin
Send
Share
Send
Send


Голям ястреб (забележимо по-голям от гарвана на Corvus cornix) с къси и широки крила и дълга опашка. Отгоре е сиво от тъмно до много светло, отдолу е светло сиво с тъмни напречни ивици. По време на полета долната страна на крилата и опашката е лека, набраздена. Опашката има три тесни и една широка (по ръба) ивици. На главата ясно се вижда бяла вежда по супраорбиталната дъга, над черните пера близо до очите, придавайки на гошото особено хищнически вид. Очите и краката са жълти. В Сибир понякога се срещат светли гошове, до бели с малко количество тъмни ивици.

Женските са по-големи от мъжките и са оцветени еднакво. По време на полет женската изглежда по-наднормено тегло.

Тегло на мъжките - 0,6-1,2 кг, женските - 0,8-2,1 кг, дължина - 50-68 см, мъжкото крило - 30,5-34,8 см, женските - 34,1-39, 5 см, размах - 97-127 см.

Ювенилите са кафеникави отгоре, с червеникави ивици, жълтеникави отдолу с тъмнокафяви надлъжни ивици. Очите на малките са сини, пожълтяват в продължение на 2-3 години.

Пухени пилета в първото оперение в охра-бял пух, във второто - в сивкаво.

Полетът обикновено е бърз, пъргав, с бързи клапи на крила, редуващи се с плъзгане, напомнящи полета на соколи. Когато се рее, което е рядко, държи крилата изправени.

Възрастните птици в полет от гирколана (Falco rusticolus) и сапсана (Falco peregrinus) се отличават с широки и къси крила с тъпи краища и разперени първични полетни пера, широка опашка, от малките ястреби (Accipiter nisus & A. Virgatus & A. Brevipes) - големи размери и (от мъжки пол) отсъствието на червено от долната страна на тялото, от други птици с характерен външен вид и цвят. Непълнолетните от женския хариер (Circus cyaneus) се отличават с широки крила и опашка, тяхното кацане в полет и естеството на полета, тъмна горна опашка (при женските, горната опашка е бяла), от Saker Falcon (Falco cherrug ) - от широки и къси крила с тъпи краища и разперени първични махови пера и широка опашка.

Пухените пилета се различават от другите ястреби по високия си клюн, който плавно се слива с черепа. За разлика от мишеловете (Buteo buteo), клюнът не е ярко черен, а по-блед с бял фон отстрани в близост до клюна.

Глас - звънлив и бърз „кяк-кяк-кяк“, с тревожност „ки-ки-ки“, напомнящ донякъде на вика на скопа, брачния вик на мъжкия - „пие“.

Ястребът е типичен горски вид, въпреки че през островни и долинни гори прониква дълбоко в степта и тундрата.

Любимите гнездящи биотопи на ястреба са редки смърч, смърч-ела, смърч-бор, смърч-кедър, кедър, смърч-бреза, бор и лиственица от парков тип, често блатисти, където този хищник гнезди близо до малки открити пространства - ливади , блата, сечи, поляни, пътища. От големите открити пространства, особено в степната зона, гнездата се намират на 200-500 м дълбочина в гората и по-нататък и обикновено не се виждат от ръба на гората. Забелязана е гравитация към склоновете на речни долини и потоци.

Гнезди и в други видове гори, включително чисти брезови гори и горски пояси, но тук не достига голям брой. Проникването на вида в горските пояси на степната зона най-вероятно се дължи на изчезването на по-конкурентния солен сокол (Falco cherrug).

Goshawk е дендрофил, който гнезди изключително на дървета. Той подрежда гнезда на всякакви видове, гравитиращи към иглолистни дървета (смърч, бор, лиственица, кедър), ако има такива. Височината на местоположението на гнездата е 4-20 м, средно около 8 м. Гнездата са разположени по клоните близо до ствола или в разклонението му (последното е по-характерно за широколистни и борови). Сградите са заети от много години, като в тази връзка размерите на някои са доста големи: диаметър от 60 до 150 см, средно 120 см, височина 30-100 см, средно 50 см. Размери на новопостроените гнезда: диаметър 60-70 см, височина 30 -40 см. Диаметърът на тавата е 20-45 см, дълбочината е 5-10 см. Тавата е доста плоска във всички случаи. Гнездото винаги съдържа зелени клонки, най-често иглолистни. Тавата е облицована с игли или тънка иглолистна кора. Поради факта, че женската лине върху гнездото, нейните пера се натрупват под него и след напускането на пилетата незначителна част от остатъците от храна, изядени от гошовете.

В съединителя има 2-5 яйца, най-често 3-4 яйца. Яйцата са бели. Размер на яйцето: 51,5-70,2 x 39,5-49,5 mm, средно 59,41 x 45,15 mm.

Женската седи доста плътно върху съединителя, но за разлика от хвърчилото (Milvus migrans), отлита, обикновено без да чака удар в гнездящото дърво. След като е полетял, сяда пред гнездото или прелита над него в кръгове и крещи, често заедно с мъжкия.

Разстоянието между гнездата на различни двойки в гъсти гнездови групи варира от 1 до 5 км, обикновено 3-4 км. В по-малко наситени местообитания яретата гнездят на 5-10 км от двойка от двойка.

Следи от жизнена дейност

Пелетите от ястреба са типични за орнитофагите, те се състоят от пера на птици, светлосиви, доста рохкави, с размери 3,5-6,0 х 2,0-2,5 см. Пелетите са цилиндрични с двата заоблени края. Наличието на "опашки", характерни за сапсана, не се наблюдава в гранулите на ястреба. В пелетата няма костни елементи, или са много малко - около 2%, което ги отличава от тези на сокола-сапсан. Стомасите на малки птици често се намират в гранули. При хранене с бозайници (Sciurus vulgaris катерица, Rattus norvegicus плъх, Lepus ssp. Hare) пелетите придобиват кафеникав цвят и съдържат малки фрактурирани кости.

Останките на жертвите на ястреба са характерни. Ядейки птица, тя яде месо, счупвайки таза и гръдната кост на жертвата си, и оставя непокътнати крилата (раменния пояс) и главата, а понякога и лапи заедно с фрагменти от таза или цял тазов пояс, както правят големите соколи, но за разлика от тях, яде птица в затворена гора, на пън, инверсия, на долните клони на дърво или просто на земята, като често я отскубва точно там (Falco peregrinus сапсани и Falco cherrug саксии скубят и ядат плячка в отворени издигнати места).

През зимата ястребът яде плячката си, като правило, точно в снега в затворени трибуни с добре дефиниран 2-ри слой. Потъпканият от птицата сняг има диаметър около 30-40 см, дупката, в която е седяла птицата, е 25-29 х 20-24 см. Перата на убитата птица са разпръснати в диаметър от 50 до 80 см, в зависимост от размера му клас. В допълнение към перата, от жертвата винаги остават клюн и лапи, а с изобилие от плячка и целия раменен пояс.

Перата на ястреба са характерни за ястреба, доста широки и по-меки (отколкото се различават от тези на големите соколи). Те се различават от перата на мишелов (Buteo buteo) и хвърчилото (Milvus migrans) по синкаво оцветяване с широки бели ивици надолу.

Методи за откриване

Ястребът, както всички ястреби, е много потаен, труден за идентифициране вид. В повечето горски пейзажи плътността му не е по-малка от плътността на мишелов, но визуално се записва десет пъти по-рядко от мишелов.

Методите за бързо търсене на гнездата му по правило не работят, поради разстоянието им от краищата извън видимостта на откритото пространство, въпреки че в някои случаи, по-специално в горите с преобладаване на широколистни видове, по време на автомаршрути по горските пътища до установяването на зеленина се идентифицират значителен брой гнезда.

Повече или по-малко оптимален е методът на преброяване в горските местообитания според естествената вокализация на птиците през текущия (април). През останалото време добри резултати се получават чрез метод за примамване на птици чрез възпроизвеждане на саундтрак на техните текущи сигнали и викове на безпокойство или настоящи сигнали на бухал. Всички тези методи обаче дават много по-малък резултат от тези при работа с ядец на оси или методи за намиране на гнезда на мишелов или хвърчила. В първия случай производителността е ниска поради по-краткото разстояние, на което гошовете реагират на фонограмата, във втория случай, поради невъзможността да се използва колата за активно търсене на гнезда (в този случай е подходящо да се използвайте колата само за придвижване между началната и крайната точка на пешеходните маршрути).

Среда на живот

Този ястреб се среща навсякъде, където има гори, горички, паркове и други дървесни насаждения. Чувства се комфортно в горските паркове на големите градове.

Миграции

Възрастните ярета са заседнали; младите индивиди мигрират през по-южните райони през зимата.

Специални отличителни черти и външен вид на ястреби

Ястреб

Подобно на много други видове ястреби, женските са по-големи от мъжките в ястребите. Мъжките са средно 55 сантиметра и тежат приблизително 1100 грама. Размерът на женските достига 65 сантиметра и тежи 1400 грама. Ястребите имат разпознаваеми бели ивици над очите, които обикновено се съединяват в задната част на главата. Цветът на очите е червен или червено-кафяв, а при младите птици е ярко жълт. Самите очи са големи и много зрящи. Цветът на "върха" е едноцветен, обикновено тъмносив, сиво-кафяв или тъмнокафяв. Опашката е бяла, самата опашка е тъмно сива, има няколко ивици. От гърлото до самия корем, цветът на перата е светъл, с петна и ивици, лапите са жълти.

Какво ядат гошовете?

Ястребите са добри ловци. Хората започнаха да ги използват дълго време именно за лов, опитомявайки тази граблива птица.

Разнообразие от птици като: скорци, гълъби, сибирски тетереви, фазани, лешникови тетереви, дървесни тетереви. Малки бозайници като зайци, леминги, зайци, катерици. Понякога влечуги или безгръбначни. Те ловуват при всякакви условия. Младите и по-малко опитни птици понякога могат да ловят плячката си повече от един ден.

Местообитание на Goshaw

Обикновено това са гори, със стари и високи дървета, в които е много лесно да се скриете. Но гошото много често може да се наблюдава близо до населеното място на хората.

При ястреба женската е по-голяма от мъжкия

Начин на живот и размножаване

Ястребът е дневна птица, която води доста спокоен и заседнал живот. Двойките се създават веднъж за цял живот. През една година те имат само един съединител. Няколко месеца преди снасянето на яйца, ястребите започват да строят гнездо на високо, старо дърво, близо до открито място и понякога могат да вземат чуждо. Силни, дебели клони на дървета, кора, игли и клони се използват като материал за изграждането на гнездото им. Гнездото е изградено здраво и надеждно, тъй като може да живее на едно място няколко години подред.

Както всички ястреби, ястребът има остро зрение и слух.

Диаметърът на гнездото може да бъде до 80 сантиметра. Двойката защитава гнездото си от всякакви нещастия, атакувайки всяко приближаващо се. Яйцата се инкубират предимно от женската, но понякога и мъжкият прави това, ако женската ловува. И двамата никога не напускат гнездото на повече от половин метър. Активният размножителен сезон започва през пролетта и обикновено завършва в началото на лятото. С новородени пилета, покрити с леки пухчета, женската е неразделна почти месец. През цялото това време мъжкият храни женската и пилетата. Отначало пилетата не отлитат от гнездото на повече от 80 метра, а след три до четири месеца стават напълно независими.

Ястреб и човек

На много летища ястребите се използват за изплашване и отстраняване на диви птици от пътя на излитащите самолети.

Тъй като ястребът атакува домашни птици, той несъмнено е вредител в домакинството. Въпреки това, женските ястреби се използват за отблъскване на други птици от територията на летища.

Ако откриете грешка, моля, изберете част от текста и натиснете Ctrl + Enter.

07.09.2018

Ястребът (лат. Accipiter gentilis) принадлежи към семейство Accipitridae. Той е един от най-големите и широко разпространени членове на подсемейство Accipitrinae.

От древни времена този пернат хищник е бил използван за лов на птици, зайци и катерици.

Хванат в млада възраст, той е сравнително бързо укротен и дори се привързва към господаря си. Острото зрение му помага да забележи жертвата на всякакъв терен. В добрите стари времена неговата лесна плячка беше настоящият тетрев, който по това време имаше доста. За това ястребът получи името си.

В дивата природа играе важна роля, като ловува предимно болни и слаби животни.

В Норвегия ястребът е претърпял пълно унищожение, за да увеличи популацията на белите яребици. Противно на очакванията, той не се е увеличил, а е намалял значително поради честите епидемии сред пернатите.

Разпространение

Местообитанието обхваща зоната на бореалните иглолистни, смесени и широколистни широколистни гори в северното полукълбо в Евразия и Северна Америка.

Малки популации са оцелели в северозападната част на африканския континент и средиземноморските острови, а най-големите във Финландия и Русия от полуостров Кола до Камчатка.

По принцип гошовете избягват региони с горещ климат. Южната граница на ареала минава през Гърция, Мала Азия и Северен Иран.

В САЩ и Централна Европа птиците често се заселват в градове с гори, паркове и други зелени площи. Тази тенденция се появява от 60-те години на миналия век. Срещат се и в планински райони на височини до 3000 м надморска височина.

Днес са известни 10 подвида, от които двама живеят в Япония. Номинативният подвид се среща в Централна и Северна Европа, Западна Русия до Пиренеите и южните райони на Алпите и Карпатите.

Поведение

Ястребът живее заседнал. Като правило той се отличава с привързаност към своите ловни полета и ги напуска само в изключителни случаи. Сезонните миграции с настъпването на зимата се извършват само от птици, живеещи в много студен климат. През пролетта се връщат в родната си земя.

Птиците живеят по двойки или сами. Те активно защитават своите окупирани домове от нахлуването на съплеменници. Площта им е 600-3500 хектара, в зависимост от наличието на фуражна база. В градски условия площите са много по-малки.

Ястребите летят ниско, маневрират сред клоните и се опитват да не привличат ненужно внимание към себе си.

Извън сезона на гнездене те се характеризират с повишена тишина. Можете да чуете гласа им най-често в началото на брачния сезон. Те умело използват всеки естествен подслон по време на лов, умело прелитат над всякакви хълмове и депресии.

Маневреността им се осигурява от относително дълга опашка. В откритите райони яретата рядко се появяват, главно през есента и зимата.

Възрастните нямат естествени врагове. Младите са нападнати от сови и орли, яйцата често стават плячка за борова куница.

Храна

Ястребите атакуват жертвите си в нисък полет на повърхността на почвата или от засада с кратко и бързо хвърляне. Дърветата, храстите и живите плетове се използват като наблюдателни пунктове, както и покривите и телеграфните стълбове.

Много по-рядко хищниците търсят потенциална плячка, като летят в кръгове или ходят директно на земята. Последният метод се използва за лов на къртици и гнездене на патици.

Представители на този вид се хранят предимно с дребни бозайници и птици с тегло от 5 g до 1 kg, въпреки че могат да се справят с плячка до 3-4 kg. Диетата им включва лагоморфи, зайци, катерици, полевки, леминги, гълъби, косове, врани, различни пилета и ансериформи.

Те често успешно ловуват средно големи грабливи птици, включително врабчета (Accipiter nisus), обикновени ветреници (Falco tinnunculus) и хвърчила (Milvus). Те често плячкосват млади скопи (Pandion haliaetus) и по-малко петнисти орли (Aquila pomarina).

Хващането на жертви от дървета, земята и въздуха осигурява остри и дълги нокти, които дълбоко пробиват тялото на животното.

Смъртта настъпва почти моментално. Ако опитът е неуспешен, ястребът преследва животното с големи скокове.Преследването не трае дълго и на къси разстояния, така че игривият бегач понякога успява да избяга.

През зимата, без храна, хищниците не презират мърша, а през лятото разнообразяват менюто си с влечуги. Хранят се с риби, мекотели, червеи и насекоми само в екстремни случаи.

Размножаване

Половата зрялост настъпва на възраст 10 месеца. Сезонът на чифтосване започва в края на януари или началото на февруари. Мъжете се стремят да привлекат вниманието на жените чрез текущи полети и силни пронизителни викове. Получените двойки започват да изграждат гнездото заедно.

Те са построени върху разклоните на дебели клони на стари високи дървета, които се намират в добре осветена зона и близо до ръба на гората. Гнездата са разположени на височина 12-20 м и могат да се използват от различни двойки на възраст до 60 години.

Клоните, храстите и кората са строителните материали. Външната страна на гнездото е украсена с клонки от ела или бор. Вътрешната част е с диаметър 60-80 см и височина 40-50 см.

Използвано в продължение на няколко години, семейното гнездо очевидно увеличава размера си с течение на времето. Отвътре е облицована със суха трева и меки пера.

Женската обикновено снася 3 яйца (по-рядко 2-6) с честота 2-4 дни през март или април. Размерите им са приблизително 58x47 mm. Те постепенно сменят цвета си от бял към маслинен и след това кремав. И двамата родители инкубират съединителя последователно, но женската е по-вероятно да инкубира.

Инкубацията продължава 29-35 дни. През първите 9-14 дни женската не оставя излюпените пилета, в противен случай те ще замръзнат.

Храненето на семейството пада изцяло върху плещите на мъжкия. Освен това при този вид само майката има изкуството да разкъсва храната на парчета и да я разделя на равни порции. Пилетата растат бързо и са покрити с дебел топъл пух, който ги предпазва от хипотермия.

На 35 дни потомството за първи път напуска гнездото, премества се в съседни клони и започва да се учи да лети. След една седмица те вече знаят как да останат леко във въздуха, но се крият в короната на дърветата, докато станат достатъчно силни.

Пилетата стават на крилото на 45-50 дни, но още около 3 седмици остават зависими от родителите.

Първият им полет обикновено не надвишава 100 m.

Усещайки силата, пилетата отлитат в търсене на собствен домашен парцел. Обикновено се намира на разстояние не повече от 30 км от гнездото-майка.

Описание

Дължината на тялото на възрастните е 46-63 см, размахът на крилата е 89-122 см. Теглото варира от 520 до 2200 г. Женските са около една трета по-големи и по-тежки от мъжките.

Крилата са сравнително къси и широки, заоблени в края. Опашката е дълга 21-26 см. На нея се виждат 3-4 тъмни надлъжни ивици. Над очите има ивици от бели пера като вежди.

Цветът варира от сивкав до почти черен със синкав оттенък. Горната част на тялото е по-тъмна от долната, на която се виждат напречни вълни. Восъкът е ярко жълт, оранжев или червеникав.

Острият клюн е насочен напред и огънат надолу. Кафявото оперение преобладава при младите. Краката и пръстите са жълтеникави, а ноктите - черни. Ирисът на очите е тъмножълт, понякога почти червен.

Продължителността на живота на ястреба в дивата природа е 10-15 години.

Подобни видове

Дребните птици обикновено се ловуват от „по-малкия брат“ на ястреба - врабчето (Accipiter nisus), което се различава от неговия сродник, преди всичко, с по-малкия си размер (приблизително с размера на гълъб). Освен това женското врабче е почти два пъти по-голямо от мъжкото и понякога може да бъде объркано с мъжки ястреб. В миналото дори някои природозащитници смятаха ястреба и врабчето за вредни птици и понякога щяха да ги отстрелят и да унищожат гнездата. Иронията е, че яребът страда много по-малко от такова отношение, отколкото представители на сродни видове, много от които сега са изключително редки и се нуждаят от защита.

Pin
Send
Share
Send
Send