Птичи семейства

Буревестник, Пуфин

Pin
Send
Share
Send
Send


При тънкочеревия буревест оперението е черно-кафяво с неясно по-светли ръбове в горната част на тялото, долната страна е по-светла, сиво-кафява, аксиларната е светлокафява, подкрилните покривала са сиви с белезникави апикални полета и кафеникави валове.

Сметката е черна, кафеникаво-рогова в основата, краката са сиви, отвън са черникави, с жълтеникави мембрани.

Крило на опасност на метатарзалния пръст на средния пръст с нокът на клюна около височината на клюна пред ноздрите

Тънкоклюн буревестник се размножава край южните брегове на Австралия, Тасмания и евентуално на острови на изток от него (Лорд Гау, Нова Каледония). В пролива Бас гнездещите колонии са толкова огромни, че годишно се събират около 400 000 пилета, без да им се нанасят щети. Гнезденето на северния остров Нова Зеландия е противоречиво, а гнезденето в северната част на Големия океан, на островите Бонин, южно от Япония, също е противоречиво.

Тънкочеревият буревестник „зимува“ предимно в близост до северозападните брегове на Север. Америка, от Калифорния до Аляска, но не рядко край бреговете на Япония, край Курилските и Алеутските острови, в Охотско море и край бреговете на Камчатка до устието на Анадир и южното крайбрежие на полуостров Чукотка.

Често срещано на командващите острови, но докладите за гнезденето му тук трябва да са грешни.

Hartert, следвайки Матюс, разделя австралийския тънкоклюн буревестник Puffinus tenuirostris brevicaudus от северните индивиди (т.е. гнездящи птици от зимуващи птици, доколкото можем да съдим от наличните данни), като показва, че те са малко по-тъмни и кафеникави отдолу. В същото време Хартерт приписва на Гулд името "Puffinus brevicaudus", докато Бранд го използва 11 години по-рано.

Кафяв буревестник Puffinus griseus (Puffinus griseus)

Кафявият буревестник по цвят се различава от предишните видове само по по-светли бледосиви подкрилни покривала с рязко изпъкнали черно-кафяви валове от тези пера и с доста остри тъмни петна или ивици. Но подмишниците са опушено кафяви.

Окото е тъмнокафяво, клюнът е много тъмно сив или черен с по-светъл ръб, краката са сиви, отвън черни, мембраните са тъмни и жълтеникави.

Крило опашка метатарзус среден пръст, с нокът клюн

Кафяв буревестник се размножава в южното полукълбо от ноември до април, а именно на южния остров Нова Зеландия и на островите на прилежащите морета на север, юг и изток (Chatham, Snares, Auckland Islands и др.), Също в Андите в Северно Чили, на острови близо до нос Хорн и Фолклендските острови, вече в Атлантическия океан. (Южноамериканските понякога се отличават като специална раса, P. g. Chilensis). Гнезденето на островите Пескадор близо до Формоза е ненадеждно. Той се скита много широко, достигайки през зимата (тоест северното ни лято) до Лабрадор, южния край на Гренландия, Фарьорските острови и Норвегия, Мадагаскар, Курилските острови и южна Аляска. От Хартърт достига Камчатка, а на 26 септември 1906 г. Кларк го наблюдава близо до Сахалин. Изобилието му през зимата в Атлантическия океан в сравнение с Големия, вероятно само очевидно (има много повече наблюдатели).

Puffinus carneipes (Puffinus carneipes)

При дебелоклюнния буревест оперението е почти равномерно чернокафяво, включително под крилото и аксиларната, долната страна на тялото и гърлото са малко по-светли и сиви на гърлото.

Окото е черно-кафяво, клюнът е с телесен цвят или светло жълтеникаво-рогов с тъмен връх, краката са телесни или светлокафяви, понякога с жълтеникав оттенък.

Крило опашка метатарзус среден пръст с нокът клюн

Дебелоклюният буревестник гнезди на западния бряг на Австралия, на северния остров Нова Зеландия и на остров Лорд Гау, през зимата се разхожда на север до Калифорния и Северна Япония (Хакодате) и вероятно посещава водите на Сахалин и Регион Усури, поради което го даваме в таблиците.

Някои изследователи правят разлика между три негови раси.

Puffinus leucomelas (Puffinus leukomelas)

В пъстрата буревестник горната страна е тъмнокафява с бледи ръбове на пера, предната част на короната, челото, страните на главата и шията са бели с тъмни центрове на пера, тесни в предната част на челото и бузите, цялата долна страна, включително гърлото, аксиларната и долната част, е бяла.

Окото е сиво, клюнът е синкав, сух, рогов, краката са жълтеникаво-сиви или телесни, отвън по-тъмни.

Крило опашка метатарзален клюн 1/3 cm.

Местата за гнездене и начинът на живот на петнистата буревестница са напълно неизвестни, а индикациите за островите Бонин и Пескадорите, лежащи извън Формоза, са предположения. Това е доста често срещана птица от Японско и Китайско море, срещаща се край бреговете на Корея и Япония, включително най-северния остров Есо, край бреговете на Китай и по-на югоизток във Филипините, Сунда, Молукските острови и до Нова Гвинея. Несъмнено, само поради липсата на наблюдатели и колекционери, той все още не е миниран край бреговете на Сахалин и южната част на Усурийската територия.

Pin
Send
Share
Send
Send