Птичи семейства

Бяла стърчиопашка Motacilla alba

Pin
Send
Share
Send
Send


Бяла стърчиопашка (Motacilla alba) - малка тънка птица, половината от общата дължина на която пада на опашката. С тази дълга опашка стърготината непрекъснато се разклаща, „разтърсва“ - оттук и името й.

При размножителното (пролетно-лятното) оперение бялата стърчиопашка има голямо черно петно ​​по гърлото и гърдите и черна шапка на короната, контрастираща рязко с бялото чело и бузи. Коремът е сиво-бял, опашката е черна, но външните опашни пера (краищата на опашката) са бели, което е особено забележимо, когато птицата лети или лети нагоре от земята. През есенното оперение черният цвят на бялата стърготина се запазва върху реколтата под формата на широка ивица на полумесец.

Характеристиките на оцветяването - главно местоположението и размерът на черните области в оперението - варират в зависимост от географската форма на птицата. В целия обхват на вида има 14 такива форми. Но белите стърготини нямат сексуален диморфизъм - мъжкият и женският външен вид почти не се различават.

По-голямата част от времето тези птици прекарват на земята, тичайки с бързи стъпки за каймане и извършвайки характерни атаки за насекоми, понякога излитайки след тях на малка височина. В същото време те особено обичат гъста, равномерна земя - асфалт, изтъпкани пътеки, мокър пясък и т.н.

В диетата на белите платна важна роля играят полуводните безгръбначни - каменни мухи, майки, бутащи комари, бръмбари, мухи, гъсеници и пеперуди, паяци, по-рядко - малки ракообразни и водни кончета, понякога семена.

Бяла шарка гнезди из цяла Европа от Баренцово море до Средиземно море, в значителна част от Азия: на север - до Ямал и Таймир, по бреговете на Северния ледовит океан, на Чукотка и Камчатка (както и в Америка - в на запад от Аляска), в Япония, на част от територията на Китай и част от Индия, и в допълнение - в Африка (до река Оранжева).

В северните и централните райони на тяхното разпространение белите стърготини са прелетни птици. Те зимуват в Африка, Южна Азия, Югозападна Европа. Птиците, гнездящи в Индия и Африка, са заседнали.

Гнездо на бяла стърчиопашка

Белите стърготини също обичат да гнездят в близост до човешкото жилище, очевидно гравитиращи към културния пейзаж. Те могат да бъдат намерени на най-натоварените улици на големи градове, в индустриални комплекси, на летища сред лайнери и хангари, на железопътни мостове и т.н. Навсякъде тези птици не се страхуват и оставят човек на няколко крачки, без да спират да хващат насекоми. В големите градове те са особено склонни да се заселят на тревни площи с ниска трева в близост до големи, покрити с асфалт площи, особено ако наблизо има млади коледни елхи, в клоните на които е подредено гнездо. Но още по-привлекателни за стърготини са терените, покрити с малки бетонни плочи и тревисти растения, растящи през пукнатините, привличащи многобройни насекоми - овчарска торба, марля, маргаритки, възли и др.

Селищата, промишлените и транспортни комплекси, мостовете и животновъдните ферми осигуряват платна с неограничен брой места за гнездене - гнездата им могат да бъдат намерени под метални и шиферни покриви, в ниши от паднали тухли и извадени греди, в купчини тръби, в процепи на гранитни насипи, подготвени за отстраняване на купчини скрап и на други подобни места.

Гнездото на бялата стърчиопашка прилича на плитка купа, небрежно сглобена от стъбла и листа, с поднос, облицован с конски косми и коса. В съединителя има 5-6 бели яйца със сивкави маркировки. В северните райони, пеперудите имат един съединител на лято, а в южните - два или дори три.

Инкубацията продължава около две седмици от момента на снасянето на петото яйце. Мъжкият храни инкубиращата женска, а по-късно, заедно с нея, излюпените пилета. Храненето на пилета в гнездото продължава две седмици, докато и двамата родители летят до тях с храна до 300 пъти на ден. Малките напускат гнездото, когато не летят, а родителите им ги хранят. Разплодите се обединяват в стада и през август започват да мигрират към местата за зимуване. Непълнолетните се различават лесно по сивия връх с черна горна опашка, сивкав с пухкаво гърло, гуша, гърди и страни на главата.

Заедно с хората стърготините проникват в най-отдалечените места на тайгата, като се установяват на покривите на ловни хижи и туристически заслони. Изсичането и изгарянето също допринасят за придвижването на белите платна в непрекъснати гори, особено ако има малки потоци и реки. В планините и пустините стърчетата гнездят в каменните и кирпичени сгради на овчари, изоставени аули и зимуващи лагери за добитък.

Бяла стърчи опашка

Белите стърготини живеят добре в плен, мирно съжителстват с други птици и не показват страх от хората. Л. Б. Boehme ги препоръчва за отглеждане в живите ъгли на училищата. Клетка с размер 60´30´40 cm е напълно подходяща за тези птици. В клетка платна прекарват много време в скачане на кацалки (в природата, напротив, често ги виждате да тичат по земята).

Отворена синигер, в която платна могат да гнездят: 1 - нощувка, 2 - шарнирно покритие

Във волиерата могат да се създадат по-удобни условия за отглеждане на платна. Оптимални размери на волиера: 3 м дължина и 1–2 м ширина. Към заграждението трябва да има зимна стая, където изкуственото осветление през зимата ще позволи на птиците да получават допълнителна храна. Във волиера може да се вгради плитък резервоар от плексиглас, чиито ръбове е хубаво да се засаждат с мъх. Волиерата трябва да е суха и да не се залива с дъжд.

Белите стърготини се хранят със смес за насекомоядни птици. В допълнение към него дават настъргано сирене, готвено на пара и кайма говеждо сърце и черен дроб, риба. Всичко това се смесва добре с основния фураж. В негнездния период могат да се хранят натрошени скакалци, ларви на молци и други насекоми. Всеки ден трябва да предлагате пресни, добре нарязани зеленчуци, от време на време - някои плодове.

Развъждането на стърготини в плен не е трудно. Тънки клонки, корени, влажни треви, мъх и животински косми са подходящи като материал за устройството на гнездото; пенираната кучешка коса е много добра за подплата, по-скоро подкосъмът, който обикновено остава върху гребена.

С появата на пилета, директно в деня на излюпването, се удвоява, а на третия ден след излюпването се утроява количеството ситно нарязани брашнени червеи, добавени към фуража. В същото време добавете малки скакалци, молци или ларви на горски мравки към фуража. Птиците трябва да се хранят три до пет пъти на ден. Започнете да давате ларви на насекоми, когато пилетата достигнат възраст 5-6 дни, не по-рано. Необходимо е да се измият добре ларвите, преди да се дадат на птиците. Към фуража трябва да се добавят витамини и минерали.

Жълта стърчиопашка

Жълта стърчиопашка (Motacilla flava) е малко по-малък от бял. Мъжът в размножаващо се оперение има синкаво-сиво чело, корона, тил и връх на врата, жълтеникаво-зелен гръб, белезникаво гърло, яркожълт корем. Характерни са жълтеникавите напречни ивици на черни крила; екстремно белите пера на опашката в черна опашка са поразителни. Женската, за разлика от мъжката, има зеленикавокафяв връх на главата и неясни ивици по гърдите, а жълтият цвят на корема не е ярък. През зимата и женската, и мъжката имат сиво-кафеникав гръб и глава и жълтеникаво-бял корем.

Районът на гнездене на жълтата платна покрива Северна Африка, Азия (с изключение на югоизтока, крайния юг и север), Европа (от бреговете на Баренцово море до Средиземно море), Северна Америка (западно от Аляска). Тези птици спят зимен сън в Тропическа и Южна Африка и Азия.

Жълтата шарка предпочита ливадни и блатисти местообитания, понякога с редки храсти и гори. За разлика от белите платна, тези птици се страхуват и излитат, когато се появи човек. Мухите, малките бръмбари и други насекоми преобладават в диетата на жълтите платна, които птиците събират от земята или, скачайки нагоре, кълват от растения.

Жълтите платна се появяват на местата за гнездене в средата на април. Първо пристигат възрастни мъже с ярки цветове. Женските се появяват седмица по-късно и появата им съвпада с началото на масовата миграция, която приключва в края на първото десетилетие - средата на май.

Мъжете, които пристигнаха първи, заемат местата за гнездене и ги пазят, прогонвайки конкурентите. Понякога жълтите платна се установяват на малки групи, до 6 двойки в група, с разстояние между гнездата около 100 м. Разстоянието между две такива групи може да достигне половин километър.

КАТО. Малчевски, описвайки течението на жълтите стърготини, подчертава, че пеещият мъж лети над върховете на храстите, след това планира, след това пляска с крила с по-бързи темпове. В същото време той се прегърбва, показвайки жълтия цвят на долната страна на тялото.

Жълтите платна започват да се размножават, когато тревата започне да расте на ливадите, обитавани от тях. При голямо наводнение птиците изчакват 2-3 седмици водата да падне. Женската търси място за гнездо, а също така го изгражда в изкопана дупка под покривалото на куп трева, подутина или подутина. Изграждането на гнездо отнема около 5 дни. Бързо растящата трева покрива гнездото и го маскира добре. По това време мъжкият интензивно пее на костура и защитава женската. При първата опасност той публикува тревожни викове, на които птиците се стичат от съседните райони. Седейки на храстите, те започват да крещят силно, разсейвайки врага извън опасната зона.

Гнездото на жълтата платна е хлабава структура с форма на купа от сухи стъбла, корени и листа, облицовани с вълна и конски косми, понякога покрити със зеленина отгоре. В съединителя има 5-6 яйца, бели със зеленикав оттенък, изпъстрени с тъмни петна.

След снасянето на последното яйце, женската инкубира съединителя за 13 дни. След излюпването на пилетата тя е в гнездото за една седмица, подгрява ги и след това започва да се храни. И двамата родители носят 7-10 порции храна на пилетата на всеки час. На възраст 11–12 дни пилетата напускат гнездото и се крият наблизо. На 16–18 дни малките летят добре и родителите стартират втория съединител в края на юни. Малките мигрират към крайбрежните тръстики и към обраслите брегове на водоеми, където се обединяват в мигриращи ята.

Жълтата шарка е доста подходяща за отглеждане в клетки, въпреки че рядко се среща при любителите. Условията за отглеждането и отглеждането му в плен обикновено са същите като при бялата стърготина. Необходимо е само да се засади половината от заграждението с висока трева: жълтата платна избягва местата за гнездене, уредени за нея от хората. И още нещо: по-добре е да държите отделно различни видове панталони, за да избегнете кръстосването.

Описание и местообитание

Бяла стърчиопашка (Motacilla alba) - една от най-разпространените и често срещани птици с много характерен външен вид: има стройно тяло, дълги крака и 18-сантиметрова опашка, която непрекъснато разклаща (заради което е получила името си). Бялата стърчиопашка живее в открити културни пейзажи от различен тип, обича близостта на водата, гнезди в речните заливни заливи, по бреговете на водоемите и в населените места. Храни се с насекоми, които улавя на земята, по-рядко във въздуха.

Размножаване

Скила гнезди на най-различни места: в естествени почвени вдлъбнатини на поляна и на речен бряг, в корените под надвиснали почвени слоеве на крайбрежна скала, под мостове, между подредени трупи, в тухлена зидария, под обелена кора на полуизгнило дърво, в процепите на каменни огради, в хралупи на дървета, под стрехи и зад стрехи от дървени конструкции, в метални тръби и др. Съединителят на тази птица се състои от 5-6 бели яйца. В благоприятни години стърготините отглеждат пилета за втори път.

Pin
Send
Share
Send
Send