Птичи семейства

Новозеландски плодоносен гълъб

Pin
Send
Share
Send
Send


Новозеландски плодоносен гълъб

Дължината на тялото на птицата е 46 - 50 см. Тегло 650 - 800 г. Главата, шията и гърдите са зелени, със златист блясък. Долната страна на врата, горната част на гърба и покривките на крилата са тъмно лилаво-червени. Основните махови пера са синкаво-черни. Опашката е шиферно черна с кафяви върхове на пера. Долната част на тялото е напълно бяла. Оцветяване на клюна с червеникава основа и жълтеникав връх. Цветът на краката е лилаво червен. Жена с по-малко интензивно лилаво-червено оцветяване.

1. Начин на живот

Резидентна птица. Обитава гори и антропогенен пейзаж - паркове, насаждения, градини. Диетата се състои от плодове, плодове, зелени издънки, пъпки и цветя. Особено предпочитание се дава на плодовете на дървото Eriobotrya japonica. Той е важна част от местната екосистема, разпространявайки семената на дърветата Corynocarpus laevigatuskaraka, Beilschmiedia tarairi, Beilschmiedia tawatawa, Prumnopitys ferrugineamiro.

2. Размножаване

Гнезденето продължава от ноември до април. Гнезда на дървета или храсти в гъсталаци. Гнездото е груба структура от клони. В съединителя има 1 яйце. Цветът на черупката е ясен, тъп. Инкубацията на яйца продължава 28 дни. Пилетата напускат гнездото на около 40-дневна възраст.

3. Значение в човешкия живот

Ловът на гълъби за първи път е ограничен през 1864 г., а от 1921 г. е напълно забранен от Закона за защита на редките животни в Нова Зеландия. Нарушаването на закона се наказва с глоба.

Често се държи в плен като декоративна птица. Те се чувстват комфортно в плен. Пилетата, взети от гнездото и отгледани от хората, стават опитомени.

4. Подвид

  • † H. n. spadicea Latham, 1802
  • Н. н. novaeseelandiae Gmelin, 1789

Подвид на остров Чатъм H. n. chathamensis Rothschild, 1891) сега се счита за независим вид - Hemiphaga chathamensis. В момента е на ръба на изчезване, популацията му не надвишава 50 индивида.

Pin
Send
Share
Send
Send