Птичи семейства

Pied Songwriter / Mniotilta varia

Pin
Send
Share
Send
Send


Piebald текстописец (Mniotilta varia).

Денис църква / Flickr

Мъжките и женските птици пойни птици, северноамерикански пойни птици от дървесното семейство, зимуват на едни и същи места, но се хранят с различни слоеве растителност. Проучване в Ямайка показа, че женските търсят насекоми предимно в храсталаците, докато мъжете търсят насекоми в средните и горните части на коронките, където храната е по-обилна и достъпна. Както е отбелязано в статията за списанието Aukнай-вероятно е по-големите и по-агресивни мъже просто да изтласкат жените от най-добрите фуражни площадки, което се отразява негативно на тяхното физическо състояние.

По време на миграции и зимуване мъжките и женските на някои прелетни птици се държат отделно. Например мъжки червени колибри (Selasphorus rufus), отидете на юг по-рано от женските и летете на изток от тях. Предполага се, че това разделяне позволява на членовете от различен пол да не се състезават помежду си за нектар от цветя. При други видове, например, червеникави дървесни червеи (Setophaga ruticilla), мъжете и жените зимуват в едни и същи райони, но избират различни местообитания. Учените все още не знаят как се постига подобна сегрегация: или тя е свързана с вродени предпочитания, или по-големите и по-силни мъже просто изместват женските от най-добрите райони за намиране на храна (може би и двете предположения са частично верни).

Екип от наблюдатели на птици, ръководен от Нейтън У Купър от Смитсоновския консервационен биологичен институт, реши да разгледа този проблем, като използва примера на пеещи певци (Mniotilta varia) (алтернативно руско наименование - pikukhovaya arboretum). Тези насекомоядни птици от семейството на дървесните (Parulidae) гнездят в горите в северната и източната част на Северна Америка, а зимуват във Флорида, Карибите и в Централна и Северна Южна Америка.

От 2008 до 2017 г. изследователите наблюдават поведението на пеещи птици, зимуващи в храстови и мангрови гори в южната част на Ямайка. Те ежегодно улавяха птици с помощта на мрежи, определяха пола и физическото им състояние, а след това, маркирайки ги с отделни цветни пръстени, ги пускаха. Тогава орнитолозите провеждаха преброявания на всеки няколко дни, през които определяха предпочитаните места за хранене на отделни индивиди и записваха взаимодействия между тях, например конфликти за територия.

През март-април 2010 г. навиците на маркираните певци бяха проучени по-отблизо. Авторите проследяват движенията на десет жени и единадесет мъже сред храсти и девет жени и девет мъже в мангрова гора в продължение на четири часа на ден след изгрев слънце. Наблюдателите на птици са били особено заинтересовани от методите за търсене на храна, както и от височината, на която птиците са останали. През 2009-2010 г. изследователите също така изчислиха колко териториални са пеещите птици през зимата. За целта те изсвириха гласовете на своите роднини и оцениха реакцията.

През годините Купър и колегите му са хванали значително повече пеещи певци сред храсталака, отколкото в мангровата гора (236 индивида срещу 154 индивида). В същото време не са установени значителни разлики в избора на местообитания между мъжете и жените. Интересното е, че териториите на жените бяха по-обширни, както в храстите, така и в гората, но те не се опитаха да ги защитят, когато чуха гласовете на своите роднини, загубени от учените. За разлика от тях, 83 процента от мъжете, които са чували касетите, нападат агресивно предполагаемия нашественик.

Наблюдавайки хранителното поведение на птиците, авторите установяват, че мъжките и женските пойни птици улавят насекоми на различни височини. Както в храстовите храсталаци, така и в мангровата гора, повечето от жените търсели храна в подлеса и по-рядко в средната част на короните (почти не се появили в горната част на короните). В горната и средната част на короните мъжките са ловували много по-често.

Очевидно е по-трудно за пеещите певци да намерят висококачествена храна в долните слоеве на растителността. Това се посочва от факта, че пленените жени, които основно се хранят тук, тежат по-малко от мъжете и са в по-лоша физическа форма (освен това състоянието на индивидите от двата пола в мангровите гъсталаци е по-добро от това на техните роднини сред храсти). В същото време мъжете се чувстваха много по-добре - вероятно поради достъпа до по-обилна, достъпна и висококачествена храна.

Все още не е напълно ясно дали сегрегацията на голяма надморска височина при певците е вродена или мъжките изместват женските от горната и средната част на коронките. Има няколко аргумента в полза на втората хипотеза. Мъжките пеещи певци са по-големи от женските и са много по-агресивни в защитата на местата за хранене, освен това изследователите регистрират десет случая, когато мъжете гонят женски от тяхната територия, но нито един случай, когато женските гонят мъжете. В съответствие с идеята за мъжко господство е фактът, че те поддържаха най-добрата си физическа форма през зимата. Авторите обаче признават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди окончателно тази хипотеза, например експерименти за отстраняване на мъже от определени области.

Уилсонианците с качулки, свързани с пеещи певци (Setophaga citrina) конфликтът между половете започва дори по време на отглеждането на потомството. При този вид мъжките се линят две седмици по-рано от женските и за това понякога дори изоставят гнездата с пилета. Неотдавнашни изследвания обаче показват, че женските се справят отлично с храната на пилетата си сами.

Описание

Дължината на тялото е 14 см, тегло 11 г. Оперението на горната част на тялото е черно-бяло, долната част на тялото е бяла с черни ивици на гърдите и отстрани.

Разпространение

Областите за гнездене са разположени в смесени гори в източната и северната част на Северна Америка, от южна Канада до Флорида. През зимата птиците мигрират към Централна и Южна Америка. Бездомен вид в Западна Европа (Ирландия и Великобритания).

Pin
Send
Share
Send
Send